divendres, 4 d’abril del 2014

CASTELL DE PALAFOLLS. EL MARESME

L’Àngel A. Sagrera, retratava les restes del Castell de Palafolls, recolzat quasi damunt la Capella que restaurava l'arquitecte Joan Bassegoda i Nonell (Barcelona, 9 de febrer de 1930 + 30 de juliol de 2012) El 1971, i de la que malgrat no hem trobat esment de l’advocació que tenia, pensem en Santa Maria per un doble motiu :

1. Desprès de la restauració s'entronitzà una imatge de la Mare de Déu de Tordera, que va patir un ‘ensurt’.

2. Hi ha constància de que s’hi venerava la Mare de Déu de Vivelles o de les Dones (segle XIV ), actualment desapareguda.

file:///C:/Windows/system32/config/systemprofile/Downloads/43395-56202-1-PB.pdf

Una breu descripció del Castell ens diu que està cim d'una petita serra, a 161 metres d'alçada, vigilant el curs baix del riu Tordera i el mar, se situa el castell de Palafolls, que dominava els camins que relacionaren des d'antic els sectors gironins amb Barcelona Hom el considera un dels millors castells catalans de l'Edat Mitjana, totes les muralles del castell són d'un gruix notable. Les del primer recinte servien de contenció de les terres de la plataforma del castell.


Els murs del segons recinte i de la capella es daten del segle XII però és probable que aquesta ja existís abans. A l'esquerra de la porta hi ha la torre de l'homenatge, de parets ,olt gruixudes, amb volta de canó i d'una gran fondària, que té una obertura a la part superior. Es suposa que tindria almenys unaltre pis. El primer clos de muralles, el més exterior correspondria al segle XIV, d'alts murs gruixuts amb sageteres que, alhora, servien de contenció de les terres que configuren la plataforma del castell. El segon recinte, amb un pas de ronda emmerletat, comprèn les restes d'una gran sala, sota la qual apareixen sitges o cellers. També trobem en aquest segon recinte una cisterna de gran profunditat coberta amb una volta de canó. Al tercer recinte a més de l'església del castell, d'una sola nau, amb àbsis circular, tocant a la muralla, sobre la qual discorre el pas de ronda, hi ha les habitacions dels senyors, segurament del segle XIII, que per la banda de llevant donen directament a l'exterior emergint sobre la muralla.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com