Pere Magrans Nadal, retratava la dita església vella de Sant Pere de Corbera d’Ebre, a la comarca de la Terra Alta, a la Província de Barcelona, de la colònia del REINO DE ESPAÑA que els nadius i/o aborígens denominem Catalunya.
"Regiones Devastadas" construïa l'any 1948 l’església nova’ amb la finalitat de substituir, en funcions, l'antiga església de Sant Pere, molt enrunada després del 1936.
Curiosament les ‘noticies oficials’ diuen : durant la Guerra Civil del 1936 ‘església de Sant Pere resta poc afectada, al construir-se però ‘la nova’ dintre de la nova Corbera, la mateixa fou abandonada i espoliada fins deixar-la en l'estat ruïnós actual. O sia, que l’espoli es feia al ‘ ritmo alegre de la paz’ com cantaven els feixistes.
La història explica que Al seu lloc hi havia una petita església romànica segons consta a un document de 1764 de l'Arxiu Parroquial de Corbera, en el que s'insta a construir-ne un altre de més capacitat que es començà cap a finals del segle XVIII ( amb els diners d’Amèrica )
.
Hi ha documents del 1815 i 1819 on el Bisbe de Tortosa , Manuel Ros de Medrano 1815-1821, parla de la seva construcció, el continua parlant – això és molt del ‘pais’ – el seu successor , Víctor-Damián Sáez y Sánchez Mayor 1824-1839.
La descripció ens diu ; Església neoclàssica, de carreu, planta basilical rectangular, nau central i dos de laterals.
Altar major i petites capelles, quatre trams i l'absis. Campanar quadrat de cantonades en xamfrà de tres cossos de totxo. Les voltes -avui perdudes- d'arestes i altres lloc en forma de cúpula i mitges cúpules. Les façanes laterals i posteriors són totalment planes de petites i escasses obertures. La principal resta dividida en tres parts i portalada neoclàssica de tres nivells a la central, per damunt d'ella un frontó de línees corbes i petita espadanya.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a ‘email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada