divendres, 12 de desembre del 2014

SANT ANDREU SALOU. GIRONÈS. CATALUNYA

Aprofitava la darrera llum del dia per retratar l’església de Sant Andreu Salou, de la que ens diu la descripció o tècnica ; edifici d'una nau amb capelles laterals. L'interior és cobert amb voltes de llunetes. Al terra hi ha dues lloses de pedra que clouen dos sepulcres i que porten inscripcions i una corona, són del segle XIX i pertanyen a rectors. La portalada de l'any 1779 és de decoració molt senzilla, amb dues columnes laterals planes i amb dos pinacles en forma de pinya a la part superior. Sota la rosassa de vitralls hi ha una màndorla que conté l'estatueta del sant patró. La torre campanar, de base quadrada, té quatre obertures d'arc de ferradura i és coronada amb un teulat en forma de pinacle.



l'església va ser bastida el segle XVIII- amb els diners d’Amèrica - i el campanar és posterior, possiblement del segle XIX.

Quan al topònim el diccionari català valència balear, ens diu que és d’etimologia incerta, a primera vista sembla esser grafia aglutinada de s'alou (=l'alou), i així era interpretat aquest nom en l'edat mitjana quan el llatinitzaven en la forma Alodio (Monsalvatje Not. hist. xviii, 205); és més probable però, que sigui un nom pre-romà, potser el Salauris dels antics.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com