Retratava l'església - mal dita - de Santa Maria de l'Alba, que fou projectada per Fra. Josep de la Concepció, nom religiós de Josep Ferrer (Valls, 1626 – Nules, 12 de febrer de 1690), conegut com el Tracista, i construïda de nova planta al mateix indret de l'antiga església.
Les traces originals, datades el 1672, es conserven encara a l'arxiu municipal i permeten de veure que les obres de Santa Maria de l'Alba seguien força fidelment les directrius de Fra Josep.
La descripció ens diu que l'edifici de l'església parroquial , advocada a la Marededéu de l'Alba, és d'una sola nau amb capelles laterals intercomunicades, dins de la tipologia anomenada jesuítica (derivada del Gesú de Vignola a Roma) que a Catalunya, però, era ja usual des d'època gòtica La coberta-una volta de canó amb llunetes que arrenca d'un entaulament- recolza sobre pilastres gegants entre les quals s'obren els arcs de mig punt d'accés a les capelles laterals. Sobre els arcs, al llarg de la nau hi ha una tribuna.
Una cúpula de mitja taronja amb nervis, sobre un tambor amb vuit finestres alternades amb parelles de pilastres, s'alça sobre el creuer, el projecte inicial concebia la cúpula sobre petxines Al cos principal de l'edifici fet entre el 1672 i el 1696, hom li afegí dues capelles-la dels Dolors (1704) i la del Roser (1724), que havien estat projectades també per Fra Josep (mort ja el 1690). Allà trobem la talla policromada de la Mare de Déu, del segle XVIII- XIX.
Es feia un ofici religiós a la capella de la Mare de Déu de la Pietat.
Tàrrega, té molt a ‘viure’.
https://algunsgoigs.blogspot.com/2011/05/goigs-la-mare-de-deu-de-lalba-tarrega.html
Felip V establia
com un dret el de parlar en llengua castellana en els territoris amb llengua pròpia,
País Basc, Catalunya i Galicia.
I, com un delicte
el fer-ho en llengua basca, catalana o gallega en els seus territoris “
naturals”
Ara, el delicte
ha esdevingut “ pecat venial “, que pot qualificar-se fins i tot com resistència
a l’autoritat.
Els catalans –
des de sempre – entenem que el tractament correcte de la Verge Maria és
Marededeú, la forma SANTA MARIA, s’imposava a sang i fetge – com acostumen a
fer-ho quasi sempre els ocupants - , és clarament masclista, i menystenidora
del paper de la Marededéu.
Fa tants anys que
tenim l’enemic a casa que bona part de la societat pateix el síndrome de 1714,
antecessor de la síndrome d’Estocolm, que comporta assumir com a pròpies les
tesis dels ocupants.
1 comentari:
Els meus pares, Emili Vendrell i Costa i Josepa Campmany i Pagés van viure una temporada a Tàrrega desprès de casats, allà pels anys 40. Quan va nèixer la meva germana, en batejar-la van voler posar-li, de nom, ALBA, atès que era la patrona de la ciutat de Tàrrega. Aleshores vivien a Sant Boi de Llobregat (Barcelona), però el rector de la parroquia de Sant Baldiri, mossèn Lluis Triola i Esqueus no ho va acceptar, dient que ALBA no era cap nom. De res va servir la insistència dels meus pares demanant que es posés en contacte amb el rector de la parroquia de Tàrrega, que li confirmaria que era la patrona d'aquell municipi. Finalment va accedir a betajar a la meva germana amb la condició que fos amb el nom de MARIA ALBA. I així va ser. Avui dia la meva germana MARIA ALBA té 66 anys d'edat.
Publica un comentari a l'entrada