dimecres, 18 de novembre del 2015

LES ESCOLES PUBLIQUES DE MONT-ROIG ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. CASA DE CULTURA AGUSTÍ SARDÀ LLABERIA. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

El Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ em feia arribar un email amb dues fotografies de les Escoles Públiques de Mont-roig anteriors a la dictadura franquista, obra de l arquitecte Ramon Salas i Ricomà (Tarragona, 1848-1926) , datades l’any 1910, amb l’estètica ‘tradicional’ de l’època, en un extrem la banda dels nens i en l'altre, la de les nenes.Agustí Sardà i Llaveria (Mont-roig del Camp, Baix Camp, 1836 - Madrid, 1913), pedagog, advocat i polític català, des del seu càrrec de senador per la província de Tarragona, fomentà l'establiment d'escoles noves a la seva comarca, entre elles, la que és avui Casa de Cultura Agustí Sardà i Llaberia.

Havia demanat informació a l’Ajuntament de Mont-roig, i desesperava ja de rebre-la.

Trobava un enllaç que donava un xic més d’informació sobre aquest edifici i la seva història :
http://cemont-rogencs.blogspot.com.es/2012/07/un-passeig-historic-per-les-escoles-de.html

Ens manquen encara imatges i dades del col•legi de les monges carmelites i de les escoles rurals del Mas d’en Romeu i de les Pobles.

Amb tots els entrebancs que pugueu imaginar-vos havíem publicat 342 entrades a : http://issuu.com/home/publications , tota aquesta informació és d’us lliure, i hauria de ser la base per fer una veritable història de l’ensenyament a Catalunya.

Ens cal fer un ‘exercici de bona memòria’ i recordar que des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Costa trencar aquesta ‘inèrcia perniciosa’ , però, no ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca i publicar directament a la pàgina https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts les imatges dels edificis escolars de la població on residiu, o si les identifiqueu als llocs que aneu de visita, i/o fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us en deurà una.