La Rosa Ventura Cutrina em feia arribar una fotografia de la capella de Nostra Senyora del Carme de l’Hospital de Granollers.
No trobava cap dada referida a aquesta capella en la gènesis històrica de l'edifici de modernista de l'Hospital que va néixer fruït de la iniciativa solidària i voluntària dels ciutadans de Granollers que amb petites aportacions van col•laborar a la construcció de l’edifici modernista.
L’any 1913 es constituí la "Junta de Reforma de Granollers i Construcción del Nuevo Hospital - Asilo", impulsada per Francesc d'Assís Ribas i Serra (Barcelona, 1872 - Barcelona, 15 de febrer de 1929)
L’any 1914 es posa la primera pedra d'un nou edifici per l'Hospital als terrenys actuals al costat de la carretera de Cardedeu a tocar del terme de les Franqueses del Vallès. Una part dels fons per bastir aquest edifici foren trets de la venda del retaule de Sant Esteve [obra dels Vergós del segle XV, Jaume Vergós (II) (~1424 - 1503), i els seus fills Rafael Vergós (1460+ 1500), i Pau Vergós (~1463 - †1495)] i del de Sant Sebastià i Sant Eloi a la Junta de Museus de Barcelona per 150.000 pessetes. Els retaules venuts eren les catorze taules que es conservaven del retaule gòtic de Sant Esteve, obra del taller dels Vergós de finals del segle XV, i el retaule de Sant Sebastià i Sant Eloi, també atribuït als Vergós, que actualment es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya
La inauguració no arribà fins al 25 de juliol de 1923.
El conjunt d'edificis de reconegut interès arquitectònic es disposen a l'entorn d'un jardí en forma d'"U", obert al migdia. El cos central destaca per l'accés reforçat per dues torres mirador que sobresurten de la resta d'edificis; s'havia anomenat pavelló de Sant Enric i acull el convent de les carmelites de la caritat-Vedruna, la capella i avui és l'accés al nou edifici de consultes. El pavelló de la dreta, que havia esta anomenat de Santa Faustina en principi era dedicat a asil. L'ala oest en un principi acollia pròpiament l'hospital. La coberta és composta. Els elements formals i decoratius són representatius del llenguatge modernista. El projecte correspon a l'arquitecte Josep Maria Miró i Guibernau (Vilanova i la Geltrú, 24 de març de 1889 - Barcelona, 5 d'abril de 1966).
http://www.raco.cat/index.php/Ponencies/article/viewFile/70419/86525
https://upcommons.upc.edu/bitstream/handle/2117/12197/L'HOSPITAL-ASIL%20DE%20GRANOLLERS.%20%20HIST%20RIA%20I%20ARQUITECTURA.pdf?sequence=1
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercataunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada