dissabte, 4 de març del 2017

IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA DE SANT BARTOMEU. PINS. VILOPRIU. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa publica unes fotografies de la capella de Sant Bartomeu , a situada en un extrem del petit nucli de Pins, terme de Vilopriu, a la comarca de l’Empordanet.

Patrimoni Gencat ens diu que és un edifici senzill d'una sola nau, amb absis poligonal i coberta de teula a dues vessants.

La façana mostra la porta d'accés, rectangular, i més amunt , centrada, una obertura circular. El coronament és constituït per un petit campanar de paret d'un sol arc de mig punt i per un acabadament sinuós amb cornisa i dues boles de pedra ornamentals, una a cada angle. Els mur lateral són lleugerament atalussades, i l'absis no presenta cap obertura . el material constructiu és la pedra: filades treballades de forma regular a la façana, carreu grans i ben escairats a la porta i als angles, i paredat da la resta.


La construcció de l'església de sant Bartomeu se situa al segle XVIII – es feia i/o refeia, amb els ‘diners d’Amèrica - , com es dedueix de l'estructura de l'edifici. Al campanar hi ha una data que , tot i no ser completament llegible (179?), confirma l'existència d'un procés constructiu en aquell segle.


No en diuen gaire cosa més a la pàgina :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/resultats.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=vilopriu&page=2

Fa anys qualificava de ‘ forat negre’ les terres interiors de Catalunya, la Segarra, la Noguera, el Solsonès, les Garrigues, Els Pallars, la Ribagorça, l’Urgell sobirà .., i amplies zones de l’Anoia, la Conca de Barberà, el Bages, el Berguedà, el Ripollès, la Garrotxa, l’Empordà sobirà,.., haver d’incloure TAMBÉ, indrets de l’Empordanet em fa pensar que no s’estan fent les coses com caldria a Catalunya.


El martiri de Sant Bartomeu escenifica perfectament la situació de la nostra Nació esquarterada per uns i altres.