dijous, 8 de març del 2018

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA A L’EDIFICI DE LA CASA DE LA VILA DE CAPELLADES. L’ANOIA. CATALUNYA

Ramón Godó Lallana (Bilbao, 11 de mayo de 1864 – Barcelona, 20 de septiembre de 1931) diputat a Corts Pel districte d’Igualada en las eleccions de 1899, 1901, 1903 y 1905, va oferir en propietat l'edifici del carrer de les Places núm. 30 (avui carrer Onze de Setembre, núm. 4 ) de 377 m² al municipi de Capellades, amb la condició que sempre fos destinat a Casa Consistorial. Pensem que tanta bondat s’explica en bona part per les necessitats de paper de la Vanguardia.


Fotografia de Rosa Maria Asensi. 1991

Del projecte s’encarregava Josep Majó i Ribas (Barcelona, 1867 - Ídem, 1950), arquitecte de ‘capçalera’ dels Godó.
http://vptmod.blogspot.com.es/2014/03/larquitecte-josep-majo-ribas.html

Aquestes coses en aquella època eren molt habituals, l’Antoni Gaudí i Cornet (Riudoms, el Baix Camp,[1] 25 de juny del 1852 - Barcelona, 10 de juny del 1926) exerciria idèntiques funcions amb els Güell. I l’Emili Sala i Cortés (Barcelona 22 de febrer de 1841 - la Garriga 7 de juny de 1920), ho faria amb els Tolrà, que curiosament ‘ascendien’ al esglaó superior de la noblesa – marquesos -, i dels que avui, fora de Castellar del Vallès i de Cabrils, ningú en guarda memòria.

En la meva recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, és molt habitual trobar – com en aquest cas – que l’edifici de la Casa de la Vila, acollis també les escoles públiques, aquí hi havia l’escola fins a la dècada de 1930, les classes es duien a terme a l’actual Sala de Sessions, fins que va entrar funcionament l’escola Marquès de la Pobla , inaugurada el 14-05-1933, per la marquesa de la Pobla de Claramunt, Balbina Mas Santacana – ens agradarà tenir noticia de lloc i data de naixement i traspàs a l’email coneixercatalunya@gmail.com - , vídua del primer marquès, Antoni Miquel i Costa ,(1845-1927), que va oferir l'escola a la vila.

Afegim una escola més, la 1260 de les que pacientment recollim a https://issuu.com/1coneixercatalunya , pensem que en el millor dels casos en tenim una tercera part. Deixem constància de que la Generalitat de Catalunya NO TÉ ELS ARXIUS anteriors a l’any 1978, y que ‘naturalment’ des de la Capital del Reino, aquesta recerca, més aviat no es veu amb massa bons ulls,

Us esperonem a ajudar-nos en aquesta recerca , fent-nos arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com , imatges i/o dades de les escoles que hi havia al poble, vila o ciutat on vàreu néixer i/o on viviu, feu-ho per la vostra pròpia dignitat, també però, per salvar la memòria dels rebesavis, besavis, avis, pares, i perquè els vostres fills, nets, besnéts, rebesnéts ,.. , puguin accedir a la seva història.

Catalunya us ho agrairà.

Antonio Mora Vergés