divendres, 30 de març del 2018

IN MEMORIAM DE LES TORRES DE TELEGRAFIA ÒPTICA DE CALELLA, EL MARESME. CATALUNYA

Les torretes o torres de telegrafia òptica foren construïdes pel servei de transmissions o telègrafs òptics. Funcionaven per mitjà d'un sistema de senyals. La primera fou edificada l'any 1848, i era servida per una destacament de tropa; la segona fou bastida l'any 1857, i era utilitzada per funcionaris paisans, però amb prou feines va entrar en funcionament, perquè el 1861 arribava el tren de vapor a Calella.

Ja al segle XIX l’estultícia era la qualitat mes notable dels nostres polítics, oi?. Enlloc de compartir la torre civils i militars, una per cadascun, amb els diners dels ciutadans, no calia – ni cal – ser gaire primmirat, oi?.

Patrimoni Gencat en fa aquesta descripció; edificis de planta quadrada. La primera de les torretes, de més cap al mar, no és tan alta com l'altra; edificada amb moltes espitlleres, s'hi nota una estructura militar. Hi ha vestigis d'un fossat a l'entorn. La segona torreta, emplaçada pocs metres més cap a la banda de muntanya, és de tipus civil. Totes dues tenen dos pisos i terrat. La construcció és tota de pedra -maçoneria- arrebossada.


Les retratava Josep Danés i Torras ( 1891-1955) l’any 1929, i les imatges formen part del Fons ‘Estudi de la Masia Catalana’. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya.

Les torretes, en complert abandó , exposades a les inclemències de la natura i a la falta de civisme, cada dia s'enrunen un xic més. Hi ha un projecte de restauració, i convertir la zona en parc natural. El 25 de Maig de 1988 van ser incorporades al Pla especial de protecció i conservació del P. Artístic de Calella 24/02/1982).

http://www.ub.edu/geocrit/sn/sn-137.htm

http://estampes-mariamoncal.blogspot.com.es/2017/04/les-torretes-de-telegrafia-optica-i-el.html

Malgrat no son òbviament llocs de culte, elevava la meva sempiterna pregària a l’Altissim, Senyor ; allibera el teu poble!!

Antonio Mora Vergés.