dijous, 15 de març del 2018

MASIES DE CASTELLAR DEL VALLÈS. EL BRUNET.

No sabia trobar el Catàleg de Masies de Castellar del Vallès, hi ha, això si, una ‘Llista de masies de Castellar del Vallès’, que mes enllà de la seva ubicació física, no en diu res.

Patrimoni Gencat recull de casa dita del Brunet; masia del segle XVI. L'escriptura més antiga de la casa data del 1532. Segons la llegenda havia estat un convent de monges fins que un incendi el destruí. Pere Brunet era Batlle de Castellar per Bernat de Meca, el 1557.



Edifici de planta quadrada, amb un altre cos arquitectònic adossat, de similar factura y formant un conjunt de caire molt senzill. La teulada és a quatre vessants en l'edifici principal, que presenta en la planta baixa, una porta d'entrada amb arc escarser. Dos balcons en el pis superior i dues petites obertures de sota teulat per ventilar les golfes. Tot ell marca una absoluta simetria d'elements . No obstant , el cos adossat dissenteix en quan a la uniformitat i simetria , però manté la mateixa línia arquitectònica. En el pis superior, una gran galeria abalconada envaeix tot el mur tot , permeten així l'entrada de llum a les cambres. La galeria amb balustrada de pedra, es sostinguda des de sota de la teulada per tres grans pilars de pedra picada , que simulen en la seva part superior , unes voltes d'ordre jònic. Els dos edificis presenten façanes estucades . Un mur que corre a continuació del edifici principal, en sentit lateral esquerra ,amb teulada d'un sol vessant i de menor alçada senyala el tancament d'un pati que pertany a la mateixa casa. En la façana situada a migdia encara s'hi poden veure alguns elements gòtics.

Es fan obres a la casa, conec al propietari al que li escau com un anell aquell refrany català, ‘ és com una fura’.

Felicitats.

Antonio Mora Vergés