dimecres, 5 de desembre del 2018

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE CENTELLES ADVOCADA A SANTA COLOMA. CENTELLES. OSONA. CATALUNYA

Malgrat les noticies – que sempre parlen de boira i fred a la comarca d’Osona – decidia arribar-me fins al Santuari de la Mare de l’Ajuda de Balenyà, el termòmetre del cotxe marcava 5 graus , i la boira començada a esquinçar-se.

Un cop feta la feina, em semblava que tindria temps per fer un tomb per Centelles, i retratava la façana de l’església parroquial de Centelles, advocada a Santa Coloma.


Església d'una sola nau amb un absis ortogonal i 6 capelles laterals per banda entre contraforts que contraresten les empentes de les voltes d'aresta amb arcs reforçats de punt rodó. El cos principal és un rectangle perfectament escairat de 21,20 m per 37,40 metres al centre de la qual trobem la nau principal de 11,5 metres d'amplada i 18,80 metres d'alçada.


Fotografia del interior. Jordi Contijoch Boada

El campanar ubicat al lateral s'aixeca en forma ortogonal sobre una base de 7,8 x 7,8 metres, amb uns murs de 2 metres de gruix, dalt de tot hi ha vuit finestres per col·locar les vuit campanes.


La coberta és de teula aràbiga a diverses vessants.

L'església incorpora la Capella Fonda que és d'època anterior.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República – acte criminal que no han condemnat ni els Jungen von CASADO, ni els Jungs von RIVERA – l’església parroquial de Centelles, advocada Santa Coloma perdé tots els seus retaules. Coneixen el ‘paisanatge’ no es devien perdre per a tothom

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com dels elements ‘perduts’ i del seus autors, i rebre imatges dels elements nous, i noticia dels seus autors per fer, com fer-ne divulgació ‘urbi et orbe’ com fèiem amb Santa Maria Assumpta de Blanes.