diumenge, 2 de desembre del 2018

CASA PRATMARSÓ. CENTELLES. OSONA. CATALUNYA

Malgrat les noticies – que sempre parlen de boira i fred a la comarca d’Osona – decidia arribar-me fins al Santuari de la Mare de l’Ajuda de Balenyà, el termòmetre del cotxe marcava 5 graus , i la boira començada a esquinçar-se.

Un cop feta la feina, em semblava que tindria temps per fer un tomb per la Plaça Major de Centelles, i aprofitava per retratar entre altres edificis la casa Casa Pratmarsó de Centelles; el Mapa de Patrimoni ens diu que té els seus antecedents en una filera de cases que devien existir des de l'edat mitja formant part de la sagrera i la finca al complet afectava a més a l'antic molí de Can Fiol amb la seva bassa i a un edifici que hi havia darrera de la font de la Cira.


La finca exempleada pels laterals, té una tribuna - boinder – i uns jardins remodelats en el període 1922-1927, per Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877[1] - la Garriga, 15 de setembre de 1937) i que ocupen el lloc de construccions populars antigues.

http://relatsencatala.cat/relat/la-garriga-in-vita-e-in-morte-de-manuel-joaquim-raspall-mayol/1040054

Casal de grans dimensions de planta baixa i dos pisos amb coberta de teula àrab a dues vessants. Els tres cossos de la façana són separats tots per uns ornaments en forma de cornises que marquen els forjats. Cal destacar dos grans portals a la planta baixa treballats amb pedra i un datat a l'any 1881, també en la mateixa planta hi ha 5 finestrals amb reixa. Damunt de cada portal i finestral hi ha balcons amb ferro forjat i superposats a aquests en el 2º pis hi ha 5 finestres. Totes les cantoneres són de pedra treballada. La disposició de les obertures és molt uniforme. A la façana lateral dreta hi ha annexionada una tribuna amb funcions d'eixida. A la part posterior, l'edifici presenta una galeria porticada. La coberta és de teula aràbiga a diversos vessants.

https://www.diba.cat/documents/429042/2333c3c7-ffb3-4c84-a2c8-e671ecc4638d
http://aadipa.arquitectes.cat/can-pratmarso-de-centelles-de-cases-de-cos-a-casa-senyorial/
http://www.amicsdelcampanar.com/wp-content/uploads/2011/06/EL-CAMPANAR-DE-CENTELLES.pdf
https://www.centelles.cat/ajuntament/articles-de-l-alcalde/josep-pratmarso-parera

Tenim pendent una visita a la fageda de Sauva Negra, i valorava la possibilitat d’incloure també, l’Ajuda de Balenyà, i si mes no la Plaça de Centelles. Ah!, la fageda, situada en una quasi permanent obaga fa MOLT fred.