dimarts, 18 de desembre del 2018

TENIU DADES DEL J.B. QUE L’ANY 1910 AIXECAVA EL CAMPANAR DE SANT PERE DE CASTELLFOLLIT DEL BOIX?. EL BAGES. CATALUNYA

Quan camines per Catalunya esdevé quasi físic el pes de la ignomínia que s’està fent, a les persones que romanen tancades a les presons, i/o viuen a l’exili, pel fet de discrepar de la tesis oficial, de que la Constitución de 1978 és PARAULA DE DÉU.

Els efectes d’aquesta acció infame, afecten a la mateixa església catòlica, que majoritàriament no combrega amb el caràcter SAGRAT del text constitucional; pel que en tenim noticia únicament la facció nacionalcatòlica, com feia l’any 1936, ho admet , i com en aquella ocasió, per motius espuris.

En la visita que fèiem Sant Pere de Castellfollit del Boix, a la comarca del Bages, constatava dissortadament que no hi havia estat el Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929), això ens priva de saber com era exactament el campanar, que s’arranjava sembla l’any 1910. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de a qui corresponen les inicials J.B , nom, cognoms, professió, lloc i data de naixement i traspàs,....


Patrimoni Gencat ens diu ; L'església de Sant Pere de Castellfollit del Boix és una edificació de mitjans de segle XI que presentava una planta d'una sola nau, amb un gran transsepte i una capçalera a llevant estructurada en un absis central i dues absidioles. La nau i els braços del transsepte estaven coberts amb volta de canó i els absis i absidioles amb volta de quart d'esfera. Al segle XIII l'església fou ampliada: s'allargà el braç sud del transsepte es reféu l'absis d'aquest costat i s'obrí una portalada en el braç de migdia. Els carreus de la part antiga del temple són petits i no estan ben tallats; en canvi els de la part ampliada són ben tallats i disposats en filades i a trencajunts. L'absis i l'absidiola primitiva presenten ornamentació llombarda amb arcuacions cegues i lesenes. En l'absis s'obren 3 finestres de doble esqueixada i una en cada absidiola. Al 1633 fou modificada s'escurçà la nau, de forma que el transsepte passà a ser la nau principal i el presbiteri quedà cap al nord. Els tres absis es van reconvertir en capelles laterals.



Portal centrat dins una petita façana que sobresurt del mur de la nau. El seu aparell és regular, els carreus ben tallats i disposats en filades i a trencajunts.

Està estructurat en tres arcs de mig punt en degradació fets de dovelles i adornats amb arquivoltes que es recolzen sobre dues columnes a cada cantó, acabades en dos capitells. A sobre d'aquests hi ha una imposta que ressegueix els arcs. L'arquivolta interior està ornamentada amb puntes de diamant. La temàtica dels quatre capitells és vegetal, derivació dels motius corintis del capitell romànic. Motius florals de tiges allargades i fulles de parra amb nervis. Es pot veure la influència de l'escola lleidatana


Al seu interior hi ha el retaule major, barroc, del segle XVII.

El lloc de Castellfollit del Boix apareix documentat des del 967 i l'església no apareix esmentada fins abans del 1154 com a parròquia de Castellfollit.

Amb l'advocació de Sant Pere de Castellfollit apareix citada el 1294.

Al segle XIII s'hi feren reformes dins, però, d'una línia romànica.

Al segle XVII (1633) sofrí importants transformacions, canviant-se la seva orientació.

Encara que actualment conserva la titularitat de parròquia, les funcions d'aquesta han passat a l'església de Santa Maria del Pla del mateix terme.

Portalada: Obra de les remodelacions que es feren durant el segle XIII. S'allargà el braç sud del transsepte i s'obrí aquesta portalada que presenta un caràcter romànic malgrat ser una obra tardana.

https://www.diba.cat/documents/429042/66872462/28_Capella+gotica+i+retaule+major+de+esglesia+de+Sant+Pere_Castellfollit+del+Boix.pdf/4a109f2f-b726-4499-82f4-a0581759e521

La última ¡intervención documentada sobre la iglesia data ya de principios del siglo XX.

Se trata de la transformación del campanario de espadaña de doble arco de medio punto, de sillares bien trabajados, en una torre cuadrada cubierta con una pirámide de teja.

En la cara oeste se encuentra la inscripción J.B. 1910.


El sostre demogràfic de Castellfollit del Boix s’assolia l’any 1857 amb 1.008 veïns, hi ha constància de que s’impartien les primeres lletres a Sant Pere de Castellfollit, Sant Andreu de Maians, i hom pensa que també a Santa Cecília de Grevolosa; confirmaven l’existència d’escoles públiques a Maians i a Castellfollit del Boix.

A darreries de l’any 2017 es comptabilitzaven 440 veïns.

No trobàvem el Catàleg de Patrimoni en línia, ni constància de l’existència d’un Centre d’Estudis i/o un Arxiu Històric, amb un terme de 58,9 km² , sobreviure mancats d’allò que s’anomenava ‘estat del benestar’ . ja té MOLT mèrit, oi?.

Per la intercessió de Sant Pere, elevava la meva pregaria a l’Altíssim, Senyor; allibera el teu poble !