diumenge, 16 de desembre del 2018

FRATERNITAT DE CLARISSES DE BADALONA. CATALUNYA

En la visita que feia a Badalona advertia que malgrat el ‘furor constructiu/destructiu” es mantenien encara alguns edificis com el de la Fraternitat de Clarisses de Badalona, segons m’explicava el Josep Plantalech Albertí , contestant la meva pregunta relativa a l’edifici de la fotografia:



És la Fraternitat de Clarisses de Badalona; no trobava cap dada relativa a l’autor tècnic d’aquest edifici, però – per continuar amb l’argot de la construcció – si de la seva ‘promotora’ , la Mare Teresa del Sagrat Cor – nascuda Teresa Arguyol i Fontseca, ,filla de Sarrià, religiosa llega del Monestir de Clarises de Santa Isabel - , que l’any 1835 havent de ser exclaustrada, volgué fundar un Monestir seguint les austeritats de la 1ª regla de Santa Clara.

El Bisbe Pedro Martínez de San Martín (1833 - 1849), exigí que les monges obrissin una escola gratuïta, degut a la necessitat d’aquell moment tan turbulent, i ella, que quasi era analfabeta, obtingué el títol de mestra. Va posar la nova Orde sota l’advocació de la “Mare de Déu de la Divina Providència”. El Monestir de Barcelona fou obert al 1849.

Quatre anys després de la fundació de Barcelona, l’Orde va obrir el Monestir de Badalona, amb l’assistència del Bisbe Josep Domènec Costa i Borràs (1850 - 1857), i la Mare Fundadora, que hi morí el mateix any.

Explica la tradició que el dia del seu enterrament, per intercessió de la Mare Teresa Arguyol i Fontseca, es guarí miraculosament un pescador que portava les seves despulles a les espatlles.

Avui s’està treballant per la beatificació de Sor Francesca de les Nafres de Jesús – nascuda, Coloma Martí i Valls, filla de Badalona - ja que són molts els miracles que s’obtenen per la seva intercessió.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , ara us adjuntem els Goigs que podreu trobar també a la pàgina de musen Josep Maria Viñolas Esteva ,


http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2013/02/goigs-la-mare-de-deu-de-la-divina.html , i demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) almenys una imatge d’aquest lloc de pregaria.

http://sibhilla.uab.cat/cgi-bin/wxis.exe/iah/scripts/?IsisScript=iah.xis&lang=es&base=fons&nextAction=lnk&exprSearch=CONVENT%20DE%20LA%20DIVINA%20PROVIDENCIA%20DE%20BADALONA&indexSearch=MA_&fbclid=IwAR1t2_y-8C5dmwrgM8pr-0eovCsuPvMBMhLpCWrJWkIAx9JlRERkWMG910U
https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/02/goigs-la-mare-de-deu-de-la-divina.html?fbclid=IwAR20dSFRc1kCSCkQ9rzycCubC8AvWcZoXfldOTmSbua32HB_bP-LtkK2Qpk

Patrimoni Gencat ens diu ; La façana de l'església és plana, sense cap ornament. A l'eix de simetria s'arrengleren la senzilla porta rectangular, una fornícula, l'òcul del vitrall i un frontó triangular com a coronament.

L'interior, blanc i sense decoració, és de només una nau amb cor als peus. L'absis està cobert amb casquet en forma de petxina que és l'únic sector amb decoració.

Les obres s'iniciaren el 1851 i hi treballaren gratuïtament els pescadors locals.

Les primeres ocupants (monges clarisses de la Divina Providència) s'hi instal·laren el 18 d'agost de 1853 i es dedicaren a l'ensenyament.

L'església fou durant anys la segona parròquia de la vila. Al seu interior és enterrada la monja Sor Francisca de las Llagas de Jesús, en procés de beatificació.

http://www.icatm.net/bibliotecabalmes/sites/default/files/public/analecta/AST_74/AST_74_463.pdf

https://ofm.org/es/blog/venerable-francisca-de-las-llagas-de-jesus-marti-y-valls-monja-profesa-de-la-segunda-orden-de-san-francisco/

http://www.alfayomega.es/152579/el-papa-declara-venerable-a-la-monja-espanola-sor-francisca-de-las-llagas-de-jesus

Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com imatges del interior de l’església

https://joanmolar.wordpress.com/2015/03/17/musica-de-quaresma-a-badalona/