diumenge, 24 de gener del 2021

CAN BADIA A LA PARRÒQUIA DE SANT VICENÇ DE SALLENT. SANTA PAU. LA GARROTXA. GIRONA

 

L’Olga Sacrest Roca ( Olot, la Garrotxa 16 de juny de 1960 ) retratava l’any 1985 Can Badia, gran casal situat prop del pujolet d'en Badia, a la parròquia de Sant Vicenç de Sallent, que va passar a la baronia de Santa Pau l'any 1392.





Patrimoni Gencat la descrivia en aquells anys  amb aquests termes; Can Badia disposa de planta baixa amb tres porxos (al del mig es pot veure les inicials F. P. i la data de la restauració 1971, ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del promotor i de l’autor de la reforma ) i dos pisos superiors.


Actualment hi viuen els masovers, serveix de segona residència i es cria bestiar destinat a la selecció i millora de races.


Va ser bastida amb carreus ben escairats en els angles i finestres. La resta dels murs avui estan arrebossats i pintats. La planta és rectangular i el teulat és a dues aigües amb les vessants vers les façanes principals.


El casal conserva quatre llindes.


La importància de l’activitat ramadera de Can Badia quedava recollida en aquesta noticia :

https://www.diaridegirona.cat/comarques/2018/08/19/granja-santa-pau-tindra-capacitat/930811.html

 

Mn. Josep Maria Viñolas Esteva ( Salitja , la Selva, Girona, 10-03-1966), la retratava el 12 d'octubre de 2020.

 



L’acció criminal dels militars feixistes que s’alçaven en armes , encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMÒCRÀTIC de la II República, aconseguia aturar entre molts altres projectes culturals , l'Estudi de la Masia Catalana , una iniciativa ideada  i finançada  per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955). El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social. Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/santa%20Pau/page/3


Amb els mitjans actuals, humans i tècnics, fer realitat aquell projecte, no fora difícil. 


Des del coneixercatalunya ens hi afegiríem encantats.