dissabte, 23 de gener del 2021

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES PUBLIQUES DE SARRIA DE TER ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

Llegia que fins l'any 1910 Sarrià de Ter no compta amb un edifici en bones condicions destinat a Escoles Públiques. Tot i això, l'edifici que s'inaugurà en aquest any no és un edifici fet expressament sinó la remodelació de tres cases. El projecte és de l'arquitecte Rafael Masó Valentí (Girona, 16 d'agost de 1880 - Girona, 13 de juliol de 1935) de l'any 1909 i la inauguració de les Escoles Públiques té lloc el 5 de juny de 1910.



L'edifici fou propietat d'Alfons Teixidor i l'Ajuntament el va tenir llogat fins l'any 1971, quan el va comprar.

Reforma de tres cases entremitgeres de planta baixa i pis propietat d'Alfons Teixidor per a ubicar-hi l'escola pública de Sarrià.

De l'obra de Masó únicament es conserva la façana, on destaca el treball de les reixes, obra de Nonito Cadenas [Nonici (Nonito) Cadenas i Caballer. 1876-1930]   i els elements ceràmics dels germans Coromina de La Bisba.

Els interiors han estan totalment reformats a causa dels diversos usos que ha tingut l'edifici.

 

La necessitat de construir un nou edifici per a les Escoles de Sarrià comença a discutir-se l'any 1944, el projecte però, no es materialitza fins l'any 1977, amb la inauguració de l'Escola Montserrat.  Ens agradarà  tenir noticia del seu autor a l’email castellardiari@gmail.com

L’edifici de l’escola ha estat objecte d’accions vandàliques.

El vell edifici fou remodelat - ens agradarà  tenir noticia del seu autor a l’email castellardiari@gmail.com  - per acollir el Centre d'Assistència Primària i el Centre d'Educació Permanent d'Adults.

Més endavant (després de 1986) aquestes dependències municipals es destinen a usos culturals.