dilluns, 18 de gener del 2021

SANT ESTEVE DE LA GUÀRDIA D’ARES. LES VALLS D’AGUILAR. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 El Jordi Vila Juncá, exerceix de notari gràfic, narrador visual en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades.

Publicava en aquesta ocasió una fotografia de l’església de Sant Esteve de la Guàrdia d’Ares, al termes de les Valls d’Aguilar, a comarca de l’Urgell sobirà.  



Hem demanat a Patrimoni Gencat , i a l’Arxiu Nacional de Catalunya  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.



Fotografia . A.Moras, 1984

Patrimoni Gencat ens diu; l'església de Sant Esteve es troba al punt més alt del poble de la Guàrdia d'Ares, al costat del castell i dins de l'antic recinte emmurallat.

 L'edificació primitiva consta d'una sola nau irregular coberta amb volta de canó reforçada per dos arcs doblers i capçada per un absis semicircular de volta de quart d'esfera.



Els dos espais s'enllacen per un arc presbiteral.

L'absis té dues finestres de doble esqueixada. En l'ampliació posterior s'allarga la nau vers ponent, s'hi afegiren dues capelles quadrades al costat de migdia i una segona nau molt estreta al costat de tramuntana que comunica amb la principal amb tres arcs formers. A l'alçada de l'absis trobem un altre afegit, el cos de la sagristia.

 El campanar d'espadanya de ponent es troba escapçat i resta una espadanya d'una sola obertura al costat de migdia.

 La Maria Rosa i el Miquel, la “ parella romànica “ ens expliquen la seva visita :

http://tribunaberguedana.blogspot.com/2014/04/sant-esteve-de-la-guardia-dares-valls.html

Joan-Albert Adell i Gisbert / Maria Lluïsa Cases i Loscos, afegeixen algunes dades d’interès :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0625501.xml



Que el protomàrtir Sant Esteve,  intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.