dijous, 28 de gener del 2021

ESGLÉSIA ROMÀNICA DEL FOSSAR DE PERAMOLA, ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA.

 

 El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atès la situació de “ presó comarcal “ en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems s’oferirà  als mitjans informatius perquè en valorin la seva publicació.

 


M’enviava fotografies de l’església del fossar de Peramola, advocada a l’Arcàngel Sant  Miquel , de la que ens diu Patrimoni Gencatque està  situada dins del nucli de la població. L'edifici és d'una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular, obert directament a la nau. L'absis presenta una finestra de doble esqueixada i està decorat amb arcuacions, separades en sèries de dos per lesenes. El mur de migdia té una obertura d'esqueixada simple. La notable desproporció entre l'absis i la llargada de la nau indica que aquesta ha estat escurçada o bastida de nou i el frontispici és d'època posterior. La façana de ponent actual mostra una porta de mig punt adovellat amb dues finestres a banda i banda. Al capdamunt hi ha un carreu en el què hi ha gravat un crismó. Sota el ràfec de la coberta a dues aigües hi ha una decoració d'arcuacions de factura moderna. Culmina l'edifici un campanar d'espadanya d'una obertura d'arc de mig punt, ubicada al costat de llevant del carener.




L’havia fotografiat . A.Moras l’any 1983



Al cementiri hi ha dues esteles discoïdals decorades amb creus gregues.

Hem demanat a Patrimoni Gencat , i a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) ,al Bisbat d’Urgell,..,  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.

Maria Lluïsa Cases i Loscos / Joan-Albert Adell i Gisbert, no amplien gaire les dades de Patrimoni Gencat:

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0627902.xml

Qual al topònim hi ha unanimitat ;  en la documentació antiga Petramola (segle X), grafia aglutinada de pera ‘pedra’ i mola ‘tossal de cim planer’,

en el sentit de ‘penya en forma de mola’.




Que l’Arcàngel Sant Miquel “ Princep dels Esperits Celestials” , intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica