diumenge, 15 de gener del 2023

ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE DE LES PERERES. FONTANALS DE CERDANYA

El  Vicent Miralles Tortes, publica fotografies de l’església de Sant Esteve de les Pereres o d'Ancs, a l’antic terme  d’Urtx, pertanyent avui a Fontanals de Cerdanya.
El temple va resultar molt afectat  pels estralls de l’any 1936, produïts com a conseqüència de la sedició – exitosa – dels militars feixistes encapçalats el general Franco, contra el govern LEGÍTIM  i DEMOCRÀTIC de la II República.


A causa del seu abandó, es va enfonsar la part central de la volta de la nau a l’hivern de 1988-89.


Des del 1992 s’hi fan tasques de restauració


En la seva estructura original, es tractava d’un edifici d’una nau, capçada per un absis semicircular, amb una finestra de doble esqueixada i arc de dovelles molt rudimentàries oberta al mig. La fàbrica de la paret absidal és de pedra ordinària, barreja de calcàries i esquists, primes i allargades, en filades vacil·lants. La boca de l’absis i els brancals de l’arc presbiteral van esmotxar-se al segle XVII per instal·lar un retaule de fusta daurada, destruït el 1936. La volta és de quart d’esfera.

 

L’absis i l’arc presbiteral són bastant més baixos que la nau, gairebé un metre i mig, circumstància que permet obrir una finestra alta i prima sobre aquest arc. És possible que l’absis es construís al segle XI i que la nau sigui del XII.

 

La planta de la nau és regular, amb les parets més gruixudes que l’absis, notables pel seu aparell d’opus spicatum fins a 2, 80 m d’alçada, alternant tres filades de pedres inclinades a una banda i a l’altra, amb tres o quatre filades de pedres de pla. Són pedres en brut, de mida mitjana les horitzontals i més petites les inclinades, amb les juntes molt irregulars, obertes i amb abundant morter de calç


La paret continua amunt amb filades horitzontals de pedres més grans, sensiblement escairades, fins a l’arrencada de la volta, de mig punt. És reforçada per dos arcs torals que divideixen la nau en tres trams no ben iguals. Els pilars que els sustenten no s’imbriquen bé amb les parets.

 

La paret nord es veu bastant desplomada per la càrrega de la volta, que és aplanada, igual que els arcs torals. Al segle XVIII, per apuntalar l’edifici, hom construí una capella a cada costat, a la meitat de la nau, i es remodelà l’església reforçant-la per sota els arcs amb uns altres de maó ben circulars i una falsa volta d’obra cuita, de la qual solament queden senyals, que amagava la de pedra deformada.

 

El frontispici té un aparell del mateix tipus que les parets laterals i s’hi obrí una porta en substitució de la primitiva, que devia ser en un tram de paret demolit en fer la capella meridional. Més tard es continuà amunt el frontispici a tota amplada, i quedà convertit en alta espadanya de dos ulls. Encara es construí mes tard la sagristia al nord-est de la nau.

 

A la capella de migjorn hi ha una pica baptismal antiga, incorporada dintre d’un nínxol a la paret.


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-esteve-de-les-pereres-o-dancs-urtx

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=7708 


La meva mobilitat s’ha vist molt reduïda per raons de salut, que espero remuntar aquest proper any 2023, li agraeixo infinitament al Vicent Miralles Tortes  i a la resta de boníssims amics/amigues que em permetin fer servir les seves imatges, per continuar amb les publicacions del Conèixer Catalunya