dimecres, 11 de gener del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT CLIMENT D'ÀREU. EL PALLARS SOBIRÀ

 

El Raúl Pastó Ceballos m’envia fotografies de l’església d’Àreu, al Pallars sobirà , advocada a Sant Climent.




Patrimoni Gencat ens diu que és un edifici dels segles  XVII – XVIII, de dimensions considerables, d'una sola nau dividida en quatre trams i capelles laterals, coberta amb volta d'arestes. La coberta exterior és a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal.


La porta, en l'eix central de la façana, és d'arc de mig punt adovellat, per sobre, en el mateix eix, hi ha un òcul i per damunt d'aquest una petita finestra.




A la dreta de la porta s'aixeca una alta torre campanar coronada amb una teulada octogonal molt allargada.


 Remata l'altre extrem de la nau un absis semicircular de la mateixa alçada que la nau. Els murs construïts amb pedra irregular són arrebossats.

 



A l'interior es conserva una Verge de talla romànica, que podria procedir de santa Maria de la Torre.



http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/VistaImatge?codImatge=35910


La Verge està asseguda en un tro amb el nen ajagut sobre el genoll esquerra, amb una ma sosté el nen i amb l'altre un ceptre, que possiblement no és l'original. El nen fa el gest de beneir amb la ma dreta i amb l'altre agafa un rotlle. La talla està estucada i policromada.


El lloc d'Àreu estava format per dues viles, la vila closa i la vila baixa de cases sense emmurallar. En origen, la parròquia era l'església de Sant Feliu a la vila closa mentre que Sant Joan, a la vila baixa, no era parròquia malgrat tenia la seva pròpia rectoria. Amb el temps es va traslladar la parròquia a la vila baixa però en comptes de refer l'antiga església que estava enrunada, se’n  va construir una de nova sota l'advocació de Sant Climent.

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2020/01/sant-climent-dareu-alins-pallars-sobira.html


Quan al topònim Àreu:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=3588

 Vull agrair molt expressament al Raul Pastó Ceballos , i a la resta d’amics, que em permetin fer servir les seves imatges per il·lustrar les  publicacions del conèixer Catalunya, tinc la confiança de poder tornar ben aviat a voltar com ells per aquest país petit.  

El dia 9.1.2023 començava el tractament de quimioteràpia, de moment el símptoma més evident és un pessigolleig a les mans que em deixa sense força. El relaciono amb el fred, ja que el contacte amb l’aigua de l’aixeta l’activa, i un entorn càlid el fa quasi desaparèixer, esperem que tot sigui això, oi?.

El tractament a casa son 4 pastilles de CAPECITABINA al mati i quatre al vespre durant 14 dies , i  DEXAMETOSA en el mateix horari durant tres dies, i desprès d’una setmana de descans, un segon cicle el 30.1.2023