dimecres, 25 de gener del 2023

CAN NINETES. EL SALT QUE EL TEMPS S’ENDUGÉ.

 

El Joaquin Gimeno, publica una fotografia , el mas fortificat de Can Ninetes, al barri de Santa Eugènia. A la dreta s'observa la torre medieval integrada al conjunt. 1990




El mas està documentat des del segle XV, conegut com a Mas Ferrer o Mas del Marquès de Camps,  Pelagi de Camps i de Matas (Figueres, 3 de març de 1828 – Salt, 3 d'octubre de 1889) qui n'era el propietari.


 La finestra del primer pis porta la data de 1571 i la del pis superior hi ha inscrit "1572 Ioan Ferer Me Fecit".


La casa es va anar remodelant al llarg dels segles.


A començaments del segle XX  hi vivien tres famílies en espais diferents separats, i hi havia lloc per al bestiar.


La primera de les tres llars era Can Abres, dita així segons la llegenda, per què és on es va hostatjar un General que es deia Álbarez, nom que el poble no sabia pronunciar. La porta principal és la d'aquesta llar. També hi havia Can Dositeu i finalment Can Ninetes, dita així per què un dels Perpinyà que l'habità en el segle xix només va tenir filles, continuant el llinatge els Bosch. Aquest nom es va acabar estenent a tota la casa.

 

Al segle XXI el mas ha quedat del tot remodelat i ha esdevingut seu del Centre Cívic Santa Eugènia.


Pràcticament només se n'ha conservat la façana i la torre del costat.


N'ha desaparegut el pou de davant i les cases del voltant, esdevenint l'única d'antiga de la zona.


 Les diferents cases s'han unit convertint la masia en un espai únic.


Ha esdevingut seu de les associacions: Amicale Cisfrance Girona, Associació cultural La Bombeta, Associació de veïns de Can Gibert del Pla, Associació de veïns de Santa Eugènia de Ter, Associació Medina Gounasse, Casal Infantil i Juvenil de Santa Eugènia, Club d'escacs Santa Eugènia, Emocions Anònimes, Grup de Lesbianes de Girona (GLG), Centre Cívic Santa Eugènia, Mou-te en Bici, Renéixer Girona i Unión Andina.


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=21250