dijous, 26 de gener del 2023

SANT JULIÀ D’AGE/ÀGER. PUIGCERDÀ. LA CERDANYA

 

El Vicent Miralles Tortes, publica fotografies de l’església de Sant Julià, d’origen romànic, que  fou molt modificada al segle XVIII.




 El 1791 hom va suprimir l’absis i va obrir en el seu lloc la porta d’accés; també, en el mateix moment, se li va adossar la rectoria a ponent. Amb anterioritat a aquestes obres, s’havien afegit a banda i banda de la nau unes capelles laterals.


A la façana occidental s’alça un campanar d’espadanya, ample i de dos ulls.


Hom entreveu a la paret meridional, que s’obria al cementiri, la traça de la porta primitiva i a la paret septentrional un aparell disposat en espiga.


https://www.cerdanya.org/es/que-hacer/turismo-cultural/patrimonio-cultural/puigcerda/sant-julia-de-age/


https://algunsgoigs.blogspot.com/2022/06/goigs-sant-julia-age-puigcerda-cerdanya.html


Quan al topònim Age/ Àger:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=103


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-julia-dage-puigcerda


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=7913


La meva mobilitat s’ha vist molt reduïda per raons de salut, que espero remuntar aquest proper any 2023, li agraeixo infinitament al  Vicent Miralles Tortes  i a la resta de boníssims amics/amigues que em permetin fer servir les seves imatges, per continuar amb les publicacions del Conèixer Catalunya  


 La fredorada d’aquest gener de l’any 2023,  ha deixat clar – per si algú en tenia dubtes – que des dels poders públics, ni es fa, ni es farà res, per posar remei a la manca de serveis sanitaris i socials, que constitueix “ marca de fàbrica” , d’aquesta “ democraciola”  maleïda.


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/01/les-morts-inevitables.html


 Que Sant Julià    i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   Armenis, kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.