dijous, 1 de febrer del 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANAÜJA, ADVOCADA A MAREDEDÉU DE LA PLAÇA. , LIMIT DE LA SEGARRA

 


Recordo haver retratat l’església parroquial de Sanaüja, advocada a  la Marededéu de la Plaça , de la que en diu Patrimoni Gencat;  edifici d'una sola nau, realitzada amb carreus regulars, destacant les cantoneres on els carreus estan col·locats a manera d'encoixinat, amb una cornisa superior, formant un perfil còncavo-convex, que ressegueix tota la façana principal, amb la presència de quatre gerres flamejants, i dos arcs de mig punt de petites dimensions al centre on en un d'ells hi ha una campana, rematat per un penell en forma de bola central a la part superior,  situada al centre del nucli urbà,

La portalada principal està emmarcada per dues pilastres estriades adossades a la façana, per sobre de les quals hi ha una columna sobre podi amb el mateix tipus de decoració estriada, amb capitells d'ordre toscà, coronat per un entaulament amb frontó semicircular amb una fulla d'acant central. A banda i banda de la portalada trobem la presència de dos òculs per il·luminar el seu interior, juntament amb un rosetó motllurat situat al centre de la façana, acompanyat a la part superior per un finestral en forma de fornícula que antigament aixoplugava una figura de pedra de la Mare de Déu amb el Nen.

A la dreta de la façana hi trobem adossada una font datada l'any 1959 mitjançant una inscripció, realitzada amb un estil historicista, amb formes circulars en forma de voluta.

L'església gòtica d'una nau, coberta amb voltes de creueria, està flanquejada per capelles laterals entre els contraforts i capçada per un absis poligonal. Les capelles al costat del presbiteri, una a cada costat, es van reformar posteriorment en època barroca, quan es van cobrir amb cúpules. Algunes de les claus de volta de les capelles, les més antigues, conserven part de la policromia original.


 Fotografia de Jordi Contjoch Boada

La pica beneitera és de pedra i està situada a la paret esquerra de la nau central, a prop de l'entrada. La tassa és de forma semicircular i té en el centre un relleu, també semicircular. La perifèria de la tassa, igual que la del relleu, és acanalada, fent que els espais excavats de la mateixa amplada siguin iguals que els sobresortints. Descansa sobre una base rectangular llisa que a la vegada reposa sobre una mènsula, la qual té una decoració foliar en la part central i espiral en els seus dos costats. Tota la pica està adossada a la paret.

Sanaüja decidia quedar-se a la comarca de la Segarra, i limita ara amb dues comarques, amb la Noguera pel terme de Vilanova de l’Aguda, i amb el Solsonès pel de Biosca.

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2021/07/santuari-de-la-mare-de-deu-del-pla.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/02/santa-maria-del-pla-i-santa-rita.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/02/el-pont-medieval-de-sanauja-la-segarra.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/01/sanauja-el-castell-de-boira-la-segarra.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2013/07/sant-joan-de-la-torre-combelles-sanauja.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/03/in-memoriam-escoles-de-sanauja-la.html

Que la Marededéu    i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»