dilluns, 16 de setembre del 2024

IMATGE DE L’HOTEL SAURAT I L’ESGLÉSIA DE SANTA LLOGAIA. ESPOT. EL PALLARS SOBIRÀ.

 


Albert Bastardes i Parera (Barcelona, 1908 — Barcelona, 1982) retratava l’any 1942, l’edifici de l’Hotel Saurat , una de les empreses de hostaleria més antigues del Pirineu Català i l’església parroquial d’Espot , advocada a Santa Llogaia.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25427

https://www.viurealspirineus.cat/articulo/els-fogons-del-pirineu/hotel-saurat-despot-entorn-privilegiat-i-cuina-tradicional-pallaresa/20210902143358027982.html

 Els inicis  de l’aleshores Fonda Saurat, ubicada en un emplaçament diferent a l'actual, es remunten al segle XIX, En aquella època, la casa només disposava de tres habitacions per a la clientela, i així va continuar fins als principis del segle XX, quan es va construir al mateix costat de la casa un edifici amb 14 habitacions.

Durant els anys 1932-34, va adquirir una porció de terreny en un lloc més adequat per a la construcció, ja que estava situat a les afores de la població. Allí va construir el nou i actual Hotel. Ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com de l’autor

El negoci va ser confiscat per la UGT, per ser destinat com a "casa de reposo" dels seus afiliats,   en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República. 

 Desprès de la contesa bèl·lica , superant el por que havia provocat  el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres,   la família va retornar  a exercir la seva activitat.

Als anys 60, es va realitzar una ampliació i reforma general de tot l'edifici i es va ampliar el nombre d'habitacions, amb un uns serveis i una modernitat que en l'època li van merèixer  molts elogis.

L'any 2003, la quarta generació de la família, va decidir emprendre un nou projecte, iniciant una reforma integral de l'hotel respectant l’edifici original ,  amb l'objectiu  però, d'adaptar-se als nous temps. El resultat d'aquesta inversió a permès que a l'Hotel li atorguessin  les tres estrelles de categoria actuals

Ens agradarà rebre una imatge fotogràfica  a l'email castellardiari@gmail.com del  Albert Bastardes i Parera , Catalunya  com Saturn devora els seus fills.

Torna la repressió de Facebook pel que fa a la divulgació del Patrimoni històric en llengua castellana.

Sembla que les publicacions infringeixen alguna norma

María Isabel Perelló Doménech (Sabadell, Barcelona, 18 de març de 1958) ha estat escollida Presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, del Reino de España,  fent un clar oxímoron, se la qualifica de “ progressista “ .  Si aconsegueix que el seu col·lectiu faci la feina per que la se’ls retribueix generosament,  ja serà un miracle. 

Parlar dels Pallars  inevitablement ens fa evocar el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres, va ser MOLT  més devastador, que  Othar el Cavall d’Àtila . Els Pallars , Catalunya, esperen la reparació d’aquells fets criminals.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Per a quan un programa de CRIMS I CRIMINALS  de l'exercit franquista ?.

http://www.frontdelpallars.com/morts

Per la gent civil que feien el comboi se sabé que a Roní obriren una gran rasa al tros de padrí, conegut com el «de part de l’església» i l’usaren com a fossa comuna per enterrar-hi els morts, però les baixes van ser tantes que desbordaren qualsevol previsió i calgué prendre una altra solució: cremar els cadàvers. A la mateixa finca, els posaven en munts, els regaven de gasolina i els incineraven. Això durà un bon nombre de dies.

https://www.rialp.cat/el-municipi/els-pobles/roni

El Pallars sobirà, el jussà , la Ribagorça, l'Urgell sobirà,..,  els Pirineus catalans,  conserven encara un valuós patrimoni que cal divulgar.  El turisme de sol, alcohol,..,  se’l poden quedar els de Barcelona, i els pobles costaners,  la vegueria dels Pirineus té un potencial formidable que cal “ explotar”  de forma racional.  

diumenge, 15 de setembre del 2024

SANTA BÀRBARA DE DAS. LA CERDANYA JUSSANA. GIRONA

 

El Jordi Vila JUncá, publica fotografies de l’ 'ermita de Santa Bàrbara , ubicada aïlladament als afores del nucli de Das, a tocar de l'antic camí que condueix cap a Valira i Urús.

 


Formaria part de la xarxa de capelles de camí existents per la comarca, dedicades a figures santorals protectores. En concret, aquesta  aixecada l’any 1902 , fou adaptada a l'activitat minera, molt important a la zona a finals del segle XIX i durant el XX.

Orientada a sud-est, la façana principal conforma una portalada d'arc de mig punt adovellat, flanquejada per dues finestres també d'arc de mig punt, un òcul superior amb una reixa de ferro adornat i un campanar de cadireta d'un sol ull i d'obra vista com a coronament. Entre la porta i l'ull de bou una placa ceràmica indica la data de la seva construcció: 1902.

La façana està bastida amb maçoneria de pedra amb un sòcol de lloses vermelles, les cantonades amb carreus escairats; la resta de murs estan acabats amb arrebossat. Totes les obertures s'emmarquen amb carreus de pedra. El ràfec és ceràmic de cinc filades i la coberta està feta amb lloses de pissarra a doble vessant.

Es tracta d'un templet de nau única amb sostre de fusta i capçada per un absis semicircular amb una petita finestra central. A la contra façana es troba el cor de fusta amb barana de barrots. El parament és de maçoneria de pedra i a cada mur, ben a prop de la capçalera, s'observa una petita obertura.


Fotografia del interior. Jordi Contijoch Boada. 

Ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com de l’autor, i rebre si existeixen un exemplars dels Goigs.

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html


Que Santa Bàrbara   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels dasencs ,  olesans,  vilanovins,  camarasins ,  agerencs , pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians ,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia, España, ..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

dissabte, 14 de setembre del 2024

SANT BARTOMEU DE LA VALL D'ARIET. ARTESA DE SEGRE. LA NOGUERA. MEMÒRIA DEL PRIORAT DE MEIÀ.

 https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-bartomeu-de-la-vall-dariet-artesa-de-segre

L’església  de Sant Bartomeu de la Vall d’Ariet  fou el temple parroquial del terme del castell de la Vall d’Ariet, i estigué vinculada al priorat de Santa Maria de Meià fins a la desamortització eclesiàstica



És un edifici d’una sola nau, coberta amb una volta de canó, de perfil apuntat, suportada per dos arcs formers de poc relleu, adossats als murs nord i sud, i reforçada per un arc toral, també de perfil apuntat, que arrenca de dues semicolumnes amb capitells geomètrics i àbacs bisellats, amb el mateix perfil de la imposta que assenyala l’arrencada de la volta.

L’arc toral i les seves semicolumnes assenyalen l’inici de la capçalera, formada per tres absis semicirculars en trèvol, més alt i ample el central, corresponent a la nau, i precedits, els tres, per sengles arcs presbiterals.

La volta presenta notables deformacions estructurals, especialment visibles en l’absidiola sud i en el sector de ponent, on es fan paleses importants reparacions, apreciables sobretot en la construcció de dos arcs torals de reforç de la volta, propers al mur de ponent i que alteren els arcs formers.

la porta, resolta en arc de mig punt, s’obre a la façana de ponent, que és coronada per un campanar d’espadanya de dos ulls, en el qual s’obre una finestra cruciforme. Aquesta finestra, juntament amb les tres finestres de doble esqueixada que s’obren respectivament al centre de cada absis, actualment paredades, són les úniques obertures que presenta l’edifici.

L’interior és totalment emblanquinat. A les façanes, mancades d’ornamentació, llevat d’un senzill ràfec bisellat, es pot observar l’aparell, format per carreus petits, ben tallats, disposats molt ordenadament en filades uniformes i regulars. L’aparell palesa clarament les formes constructives pròpies de l’arquitectura del segle XII català, moment al qual cal adscriure la construcció de l’església


https://www.artesadesegre.cat/som-patrimoni/bens-culturals/sa

nt-bartomeu-dariet

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/41354

Fotografies. Francesc  Xavier Oms Arias

https://webgrec.ub.edu/webpages/000012/cat/oms.ub.edu.html



Sant Bartomeu patia un martiri que el faria mereixedor de ser el patró de Catalunya, a qui des de fa més de 310 escorxen de forma immisericorde.

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

Que  Sant Bartomeu     i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels    artesencs , pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


divendres, 13 de setembre del 2024

IN MEMORIAM. CAPELLA DE BOGARRI. JOU. ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT JAUME. LA GUINGUETA D’ÀNEU. EL PALLARS SOBIRÀ.

 

Joan Tous i Casals (Barcelona, 24 de maig de 1912- 15 de març de 2003) retratava l’any 1968, les restes de Sant Jaume de Jou , antiga capella romànica de l'antic poble de Bogarri, ara desaparegut, en el terme municipal de la Guingueta d'Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà. Malmesa en construir la carretera de Son a Espot.



 LCARTA COLECTIVA DE LOS OBISPOS ESPAÑOLES (1937), com advertia el que fou  Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943) , comportava un trencament radical  entre la Jerarquia religiosa que abraçava el feixisme i abjurava de Déu, i el poble que pregava i continua pregant a Déu.

https://laicismo.org/data/docs/archivo_1430.pdf

https://www.guimera.blog/tribuna/francesc-dassis-vidal-i-barraquer-in-memoriam/

El laïcisme ha fet trontollar a l’església catòlica del REINO DE ESPAÑA que certament continua sentint-se més còmoda fent costat als “ caïnites   que defensant l’evangeli.

Tenia  ocasió de fer-la petar amb una persona “ gran” , digueu-li Siset, que insistia en que  ;

Ens cal pregar  amb fe i esperança, ens cal continuar perseverant en la lluita ,  perquè l’adveniment de la democràcia i la llibertat,

No esdevinguin un somni impossible

Perquè la corrupció endèmica i sistèmica desaparegui,  

Perquè els jutges prevaricadors  siguin remoguts dels seus càrrecs

I desprès d’un judici,  expulsats de la carrera judicial,

Espoliats dels bens i drets que constin al seu nom ,

O al dels seus familiars fins a segon grau.

Insistia  en  el fet que ningú amb les mans plenes de sang,  

Ja  per acció, ja  per  omissió.

Està legitimitat a donar lliçons de res.

https://www.youtube.com/watch?v=SblbtyHoyWs

Senyor, desprès de 310 anys, allibera el teu poble !!!

Parlar dels Pallars  inevitablement ens fa evocar el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres, va ser MOLT  més devastador, que  Othar el Cavall d’Àtila . Els Pallars , Catalunya, esperen la reparació d’aquells fets criminals.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Per a quan un programa de CRIMS I CRIMINALS  de l'exercit franquista ?.

http://www.frontdelpallars.com/morts

Per la gent civil que feien el comboi se sabé que a Roní obriren una gran rasa al tros de padrí, conegut com el «de part de l’església» i l’usaren com a fossa comuna per enterrar-hi els morts, però les baixes van ser tantes que desbordaren qualsevol previsió i calgué prendre una altra solució: cremar els cadàvers. A la mateixa finca, els posaven en munts, els regaven de gasolina i els incineraven. Això durà un bon nombre de dies.

https://www.rialp.cat/el-municipi/els-pobles/roni

El Pallars  sobirà ,  el jussà,  la Ribagorça, l'Urgell sobirà,..,  els Pirineus catalans,  conserven encara un valuós patrimoni que cal divulgar.  El turisme de sol, alcohol,..,  se’l poden quedar els de Barcelona, i els pobles costaners,  la vegueria dels Pirineus té un potencial formidable que cal “ explotar”  de forma racional.  

Esperem les vostres imatges i dades a l'email castellardiari@gmail.com 

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

Que l'apòstol Sant Jaume - abduït pel feixisme, com altres advocacions, àdhuc la mateix Marededéu -    i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

María Isabel Perelló Doménech (Sabadell, Barcelona, 18 de març de 1958) ha estat escollida Presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, del Reino de España,  fent un clar oxímoron, se la qualifica de “ progressista “ .  Si aconsegueix que el seu col·lectiu faci la feina per que la se’ls retribueix generosament,  ja serà un miracle. 

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


dijous, 12 de setembre del 2024

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE PEDRA. AGER. LA NOGUERA

  

https://www.segre.com/ca/comarques/230624/ager-rehabilitara-ermita-la-pedra-l-esglesia-fontdepou_209735.html

https://www.ager.cat/descobreix/llocs-dinteres-cultural/ager/ermita-de-la-mare-de-deu-de-pedra-1

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/mare-de-deu-de-pedra-ager



És el santuari marià principal de la vall d’Àger i ja al segle XV s’hi col·locà una bella imatge de pedra policromada, que malauradament fou destruïda en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGITIM i DEMOCRÀTIC de la II República  ; només se n’ha conservat fragments de l’original i una rèplica que fou entronitzada en el santuari els anys cinquanta.

El que avui podem contemplar a Pedra és el gran casal del santuari dels segles XVII-XVIII, que té adossada com una estança més l’antiga capella romànica, abandonada, l’entrada de la qual es tapià arran del despreniment d’una roca que esventrà la volta. Com en el cas d’Oroners, aquest tipus de despreniments s’han degut produir en distintes èpoques. Fa pocs anys es produí el darrer, sense conseqüències greus, malgrat que va malmetre parts del santuari modern. Els darrers anys s’ha obert novament l’accés tapiat i s’ha restaurat la volta.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/12/goigs-la-mare-de-deu-de-pedra-ager-la.html

https://algunsgoigs.blogspot.com/2019/06/salve-la-mare-de-deu-de-pedra-ager-la.html

https://fonsespecials.udl.cat/handle/10459/628?locale-attribute=ca

El sostre demogràfic d’Ager s’assolia al cens de 1857 amb 830 ànimes, s’iniciava des d’aleshores una davallada que deixava a darreries de 2023, 582 habitants de dret. Això justificaria, ateses les minses disponibilitats municipals ,  la inexistència d'un Catàleg de Patrimoni i de Masies consultable en línia, no però, la inacció de LA DIPUTACIÓN PROVINCIAL DE LLEIDA, ni per descomptat la de la GENERALITAT DE BARCELONA. 

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

Que l Marededéu       i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   agerencs , pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians ,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.