dilluns, 30 de setembre del 2024

LA CASA ARMENGOL I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DEL CARME. SORPE. EL PALLARS SOBIRÀ

 

L’Elisa Ros Barbosa, retratava la casa Armengol  a Sorpe al Pallars sobirà  , que fou un antic convent, i que  disposa d'una capella, originàriament dedicada a Sant Armengol, i posteriorment a la Marededéu del Carme, que retratava  el  Josep Maria Gavín Barceló (Barcelona, 21 de junio de 1930-Caldas de Montbuy, 28 de abril de 2023) el 14 de juliol de 1979 .



https://calaix.gencat.cat/handle/10687/71374

https://arxiudimatges.aneu.cat/fitxaimatge?id=4271

Quan al topònim Sorpe:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=39533

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25372

Patrimoni Gencat en diu ; edifici de grans dimensions, de forma rectangular allargada. Delimita al nord pel carrer major, on s'obre un gran portal que dona accés a un pati, a l'est per la plaça major i el carreró que condueix a l'església, per l'oest amb una casa veïna i pel sud amb un hort tancat. A aquest hort s'hi obre a peu pla un ampli porxo format per quatre grans arcs de mig punt i en els dos pisos superiors galeries de fusta amb barana i embigats bellament treballats. L'edifici consta de planta baixa i dos pisos de gran alçada, a més de dos pisos de mansarda il·luminats només per unes llucanes espaiades i diminutes. La coberta és de pissarra, a quatre aigües. Les parets són de pedra sense desbastar.

La casa, que fou un antic convent, disposa d'una capella,  originàriament dedicada a Sant Armengol, i posteriorment a la Marededéu del Carme.

Durant el treball de camp de l'any 2020, encarregat pel Departament de Cultura, s'observa que a la casa s'hi ha realitzat modificacions concretes; s'ha restaurat parcialment la coberta i els forjats de fusta de la galeria de la segona planta, on s'hi ha canviat part de l'estructura de fusta. A la façana sud s'ha rehabilitat un dels pilars amb maons ceràmics i a la façana adjacent al carrer de la Llúcia també s'ha reparat un parament seguint la mateixa tècnica.

Costa parlar dels Pallars i obviar la criminal actuació de Antonio Sagardía Ramos  “el Carnisser del Pallars “ :

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

 L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

Que la Marededéu   i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels pallaresos ,    vilanovins,  camarasins ,  agerencs , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs , corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians ,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia, España, ..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.