dimarts, 24 de setembre del 2024

COMUNIDOR D’UNARRE. LA GUINGUETA D’ÀNEU. EL PALLARS SOBIRÀ

 

Joan Antoni Blanco Barrilado (Balaguer, 1964 +25 de juny de 2022  ) feia una excel·lent tasca documental, en una comarca on s’ha descurat aquesta tasca més enllà del que era previsible com a conseqüència de la repressió criminal executada pel “ carnicer del Pallars “  Antonio Sagardía Ramos (Zaragoza, 5 de enero de 1879-Madrid, 16 de enero de 1962)

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/16797/mor-activista-cultural-aneuenc-joan-blanco

Joan Antoni Blanco Barrilado, retratava el 21.10.1991,  restauració del comunidor d’Unarre.

 


Comunidor  un cop restaurat.


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25504

L’enciclopèdia Catalana diu en relació al Comunidor ; petita edificació en forma de porxo obert a quatre vents, cobert, situada prop de l’església, on s’aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestats i les pedregades.

L’actual funció està en la mateixa línia, ara son però els fidels directament qui mitjançant l’ofrena d’un ciri, agreixen i/o  demanen  la intervenció de la Marededéu en algun afer que els preocupa, concepcions, naixements, malalties, injustícies ,...

Era  freqüent  trobar-los en les esglésies rurals de muntanya al Principat, masses han estat enderrocats per dedicar l’espai a altres usos, aparcament , extensió del cementiri ,....,  tant com sigui possible cal evitar-ne la destrucció.

Alguns estan  adossats a l’edifici de  l’església, o en formen part, un exemple proper el podreu veure els de que viviu a la Barcelona i província a la Doma al terme de la Garriga, a la comarca del Vallès Oriental.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2024/09/comunidor-del-santuari-de-lajuda.html

El Francesc Fabre Fornaguera, autor de :

https://www.academia.edu/67945754/Record_i_Mem%C3%B2ria_dels_Comunidors_Compilaci%C3%B3_dels_Comunidors_i_llocs_de_comunir_existents_actualment_o_desapareguts_

 Em deixava un comentari;  adjunto una vista molt coneguda del comunidor i de l'església en els temps actuals, en què la conservació de la restauració és prou bona malgrat el desús.


 Jo mateix la vaig prendre un dia que amenaçava tempesta i em vaig sentir transportat dos o tres segles enrere quan l'acció de comunir era l'únic recurs de què disposaven les comunitats rurals per allunyar les tempestes atiades per les bruixes i els dimonis. Un gruixut llibre ritual de comunir acabava crèdulament amb aquestes paraules:

"Si acabats eixos exorcismes la tempestat no cessa, se repetiran tots o en part fins que s'allunyi definitivament, acabant sempre amb lo Te Deum d'acció de gràcies".

Ho transcric amb tot el respecte, perquè m'imagino aquella comunitat reunida entorn de l'últim recurs que els quedava abans de la desgràcia imminent: el rector, altres capellans, escolans i alguna autoritat al comunidor, els homes al voltant entomant el xàfec amb les capes i les grosses cogulles, les dones, criatures i vells a dintre de l'església resant i, al mateix temps, protegits dels éssers malignes pels murs sagrats del temple i pel pedró amb la creu. I el campaner o el sagristà batent les campanes amb el so rítmic i ancestral, fent un tot amb les imprecacions pròpies dels ritus de comunir.

Li contestava;  aleshores i ara, davant de lla naturalesa només podem demanar l'ajuda divina. Incorporaré el teu text a la publicació  si m'ho permets

Quan al topònim Unarre:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=45273

Ens calen moltes persones com el Joan Antoni Blanco Barrilado per evitar que Catalunya, la nostra llengua, la nostra cultura, el nostre Patrimoni històric, acabin desapareixent davant la pressió creixent dels " caïnites "   - d'aquí i de fora - .  Senyor, desprès de 310 anys, allibera el teu poble !!!


Parlar dels Pallars  inevitablement ens fa evocar el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres, va ser MOLT  més devastador, que  Othar el Cavall d’Àtila . Els Pallars , Catalunya, esperen la reparació d’aquells fets criminals.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Per a quan un programa de CRIMS I CRIMINALS  de l'exercit franquista ?.

http://www.frontdelpallars.com/morts

Per la gent civil que feien el comboi se sabé que a Roní obriren una gran rasa al tros de padrí, conegut com el «de part de l’església» i l’usaren com a fossa comuna per enterrar-hi els morts, però les baixes van ser tantes que desbordaren qualsevol previsió i calgué prendre una altra solució: cremar els cadàvers. A la mateixa finca, els posaven en munts, els regaven de gasolina i els incineraven. Això durà un bon nombre de dies.

https://www.rialp.cat/el-municipi/els-pobles/roni

El Pallars  sobirà ,  el jussà,  la Ribagorça, l'Urgell sobirà,..,  els Pirineus catalans,  conserven encara un valuós patrimoni que cal divulgar.  El turisme de sol, alcohol,..,  se’l poden quedar els de Barcelona, i els pobles costaners,  la vegueria dels Pirineus té un potencial formidable que cal “ explotar”  de forma racional.  

Esperem les vostres imatges i dades a l'email castellardiari@gmail.com 

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

els catalans i l’església Ortodoxes cristianes, celebràvem EL DIA 8 DE SETEMBRE  la festivitat de les Marededéu “ trobades”,  al REINO, continuen celebrant – cada dia -  les “ perdudes”  LA VIRGEN DEL LAWFARE, NUESTRA SEYORA DEL NARCOTRÁFICO, NUESTRA SENYORA DE LA CORRUPCIÓN, i creixen per moments els membres de la COFRADIA DE ESPOLIADORES DE CATALUNYA

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

María Isabel Perelló Doménech (Sabadell, Barcelona, 18 de març de 1958) ha estat escollida Presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, del Reino de España,  fent un clar oxímoron, se la qualifica de “ progressista “ .  Si aconsegueix que el seu col·lectiu faci la feina per que la se’ls retribueix generosament,  ja serà un miracle. 

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.