dissabte, 14 de setembre del 2024

SANT BARTOMEU DE LA VALL D'ARIET. ARTESA DE SEGRE. LA NOGUERA. MEMÒRIA DEL PRIORAT DE MEIÀ.

 https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-bartomeu-de-la-vall-dariet-artesa-de-segre

L’església  de Sant Bartomeu de la Vall d’Ariet  fou el temple parroquial del terme del castell de la Vall d’Ariet, i estigué vinculada al priorat de Santa Maria de Meià fins a la desamortització eclesiàstica



És un edifici d’una sola nau, coberta amb una volta de canó, de perfil apuntat, suportada per dos arcs formers de poc relleu, adossats als murs nord i sud, i reforçada per un arc toral, també de perfil apuntat, que arrenca de dues semicolumnes amb capitells geomètrics i àbacs bisellats, amb el mateix perfil de la imposta que assenyala l’arrencada de la volta.

L’arc toral i les seves semicolumnes assenyalen l’inici de la capçalera, formada per tres absis semicirculars en trèvol, més alt i ample el central, corresponent a la nau, i precedits, els tres, per sengles arcs presbiterals.

La volta presenta notables deformacions estructurals, especialment visibles en l’absidiola sud i en el sector de ponent, on es fan paleses importants reparacions, apreciables sobretot en la construcció de dos arcs torals de reforç de la volta, propers al mur de ponent i que alteren els arcs formers.

la porta, resolta en arc de mig punt, s’obre a la façana de ponent, que és coronada per un campanar d’espadanya de dos ulls, en el qual s’obre una finestra cruciforme. Aquesta finestra, juntament amb les tres finestres de doble esqueixada que s’obren respectivament al centre de cada absis, actualment paredades, són les úniques obertures que presenta l’edifici.

L’interior és totalment emblanquinat. A les façanes, mancades d’ornamentació, llevat d’un senzill ràfec bisellat, es pot observar l’aparell, format per carreus petits, ben tallats, disposats molt ordenadament en filades uniformes i regulars. L’aparell palesa clarament les formes constructives pròpies de l’arquitectura del segle XII català, moment al qual cal adscriure la construcció de l’església


https://www.artesadesegre.cat/som-patrimoni/bens-culturals/sa

nt-bartomeu-dariet

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/41354

Fotografies. Francesc  Xavier Oms Arias

https://webgrec.ub.edu/webpages/000012/cat/oms.ub.edu.html



Sant Bartomeu patia un martiri que el faria mereixedor de ser el patró de Catalunya, a qui des de fa més de 310 escorxen de forma immisericorde.

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

Que  Sant Bartomeu     i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels    artesencs , pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.