divendres, 6 de setembre del 2024

SANT ESTEVE DE VILADEMÍ. VILADEMULS. EL PLA DE L’ESTANY

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-esteve-de-viladami-vilademuls

L’edifici actual és fruit d’una reconstrucció feta al segle XVIII, aprofitant parts constructives de l’església romànica anterior. Es tracta d’una nau rectangular amb dues capelles laterals per banda, capçada a llevant per un absis poligonal i coberta enterament amb volta de llunetes. Sobre l’angle sud-oest de la nau es dreça la torre campanar de planta quadrada. Al centre del frontis, damunt la llinda de la porta, hi ha una inscripció datada el 1779.

Les restes de construcció medieval només són visibles als murs laterals de la nau i a la façana de ponent; en aquests indrets hom pot observar trams de l’aparell antic, fet a base de carreus ben escairats, que es disposen en filades uniformes, a trencajunt. També conserva de l’obra romànica, una finestra de doble biaix, amb arc de mig punt, situada a la part superior del mur de migdia. Per la tipologia de les escasses restes esmentades es pot considerar que l’església antiga fou bastida probablement cap al final del segle XII o ja dins el XIII.

 


https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/07/goigs-sant-esteve-vilademi-pla-de.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/45945

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

Tenia  ocasió de fer-la petar amb una persona “ gran” , digueu-li Siset, que insistia en que  ;

Ens cal pregar  amb fe i esperança, ens cal continuar perseverant en la lluita ,  perquè l’adveniment de la democràcia i la llibertat,

No esdevinguin un somni impossible

Perquè la corrupció endèmica i sistèmica desaparegui,  

Perquè els jutges prevaricadors  siguin remoguts dels seus càrrecs

I desprès d’un judici,  expulsats de la carrera judicial,

Espoliats dels bens i drets que constin al seu nom ,

O al dels seus familiars fins a segon grau.

Insistia  en  el fet que ningú amb les mans plenes de sang,  

Ja  per acció, ja  per  omissió.

Està legitimitat a donar lliçons de res.

https://www.youtube.com/watch?v=SblbtyHoyWs

Que el protomàrtir Sant Esteve  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels vilademulencs  , pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.