dimecres, 4 de setembre del 2024

TORRE EMILIANA. SORT. PALLARS SOBIRÀ.

 L’Ester Gonzalez Vidal, publica una fotografia, Villa Emiliana. Sort. Ontenia el centre de comandament Sagardía, el carnisser del Pallars.



Torre modernista amb ampli jardí, constituïda per un semi- soterrani, un entresol i dos pisos alts, el darrer situat directament sota la coberta a dues aigües. La façana principal que dona al jardí i orientada a llevant, presenta l'entresol al centre, la porta principal de la casa, i, a costat i costat, unes galeries sobresortides, tancades amb vidrieres. Per damunt d'aquestes, al primer pis hi ha un terrat amb una balconada central de forma semi- circular. Els balustres d'obra són tornejats. Decoren els dintells de les tres portes d'accés al terrat, flors de lotus estucats. El balcó que s'obre en aquest pis va decorat amb estucs. A costat i costat d'aquest, dins d'unes carteles, es llegeix "XALET EMILIANA". Pel costat nord de la galeria es prolonga un cos annex de construcció posterior.

El Valentí Pons Toujouse , autor del bloc MODERNISME ; http://vptmod.blogspot.com.es/ ens confirma l’autoria del mestre d'obres Jacint Gómez Portella, conegut com "El Carlí", que té unes quantes obres a La Pobla de Segur.

Tenim, gràcies al seu besnét Guillermo Berlanga Carlos, dades i imatges del mestre d’obres, escultor i pintor, Jacint Gómez  Portella  ( Madrid, 1876 + la Pobla de Segur, 14.01.1960).

 




Per confirmar encara, ens consta que era fill del general carlí , José Manuel Gómez Solana (Espinosa de los Monteros, 1852-Madrid, 1942), i de Concepció Portella, filla de casa Peret de Bretui

Parlar dels Pallars  inevitablement ens fa evocar el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres, va ser MOLT  més devastador, que  Othar el Cavall d’Àtila . Els Pallars , Catalunya, esperen la reparació d’aquells fets criminals.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Per a quan un programa de CRIMS I CRIMINALS  de l'exercit franquista ?. 

El Pallars sobirà, el jussà, la Ribagorça, l'Urgell sobirà,..,  els Pirineus catalans,  conserven encara un valuós patrimoni que cal divulgar.  El turisme de sol, alcohol,..,  se’l poden quedar els de Barcelona, i els pobles costaners,  la vegueria dels Pirineus té un potencial formidable que cal “ explotar”  de forma racional.  

Esperem les vostres imatges i dades a l'email castellardiari@gmail.com 

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.