dilluns, 9 de setembre del 2024

COMUNIDOR DEL SANTUARI DE L’AJUDA. BALENYÀ. OSONA

 


Retratava el Comunidor del Santuari de l’Ajuda de Balenyà a la comarca d’Osona, que exerceix avui, com a lloc perquè els fidels deixin els ciris encesos.

L’enciclopèdia Catalana diu en relació al Comunidor ; petita edificació en forma de porxo obert a quatre vents, cobert, situada prop de l’església, on s’aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestats i les pedregades.

L’actual funció està en la mateixa línia, ara son però els fidels directament qui mitjançant l’ofrena d’un ciri, agreixen i/o  demanen  la intervenció de la Marededéu en algun afer que els preocupa, concepcions, naixements, malalties, injustícies ,...

Era  freqüent  trobar-los en les esglésies rurals de muntanya al Principat, masses han estat enderrocats per dedicar l’espai a altres usos, aparcament , extensió del cementiri ,....,  tant com sigui possible cal evitar-ne la destrucció.

Alguns estan  adossats a l’edifici de  l’església, o en formen part, un exemple proper el podreu veure a la Doma al terme de la Garriga, a la veïna comarca del Vallès Oriental.