divendres, 3 d’octubre del 2008

Tornem a l'estalvi


l'estalvi sense mena de dubte, és un generador d'efectes beneficiosos per a la vida social. Un dels més notables, sinó el que més, és l'anomenat “diner bancari” .


Imagino que tots tenim clar que amb el nostres diners, les entitats de crèdit fan operacions de préstec, i d'aquesta manera a banda dels nostres diners, - reals per així dir-ho – prenen existència física, els diners manllevats per tercers; sovint per garantir aquestes operacions els bancs demanem als seus deutors que obrin dipòsits, que fan funcions de garantir la devolució del principal del deute. Lògicament aquests dipòsits tornen a fer al ensems la mateixa tasca: generar nous préstecs que a la seva vegada suposaran nous dipòsits ,.....


Aquesta “moneda” ha permès finançar el creixement brutal dels darrers anys, ha emplenat fins al límit la bombolla immobiliària, les cadenes de muntatge de totes les marques de vehicles, els aparadors de totes les botigues, agencies de turisme,.....


Ara – tothom ho diu -estem en període crisi, qui pot cancel·la el seus préstecs, i tenim :
Menys diners en dipòsits, menys diners en préstecs; literalment els diners desapareixen; no tenim deutes, però com podeu comprovar vosaltres mateixos no tenim tampoc ni un trist euro, oi ?.


Tornaran les compres al comptat; l'admiració pels que s'administren curosament i aconsegueixen fer estalvis, allà on la majoria manifesta tenir problemes per sobreviure;l'equivalent en euros dels cinc durets que regalaven les tietes;.....


Durant un curt període de temps tothom recuperarà “els bons costums”, ja sabeu “ menjar poc, i pair bé “ , però aquest miratge, que serà amics lectors, això un miratge, donarà pas novament a “ viure a crèdit “;a estirar el braç fins que doni la sensació que portem una camisa de manigua curta;.... i és que no tenim remei, oi ?


Ja saps amic desconegut que els consells son de franc, i que no hi ha cap obligació de dur-los a la pràctica ; dit l'anterior quedeu-vos amb aquests consells :


1.Viu amb el que tens

2.Fes-te només amb allò que necessites

3.Des fes-te de tot allò que no et sigui precís.

4.Recupera els bons hàbits : conversar, llegir , escriure, passejar ,... son econòmics i alhora extremadament gratificants per a l'esperit.

5.Ordena la teva existència a ser feliç

6.Conrea la pau

7.Sigues moderat, discret, prudent; que la llengua no et faci passar vergonya.

8.Estima

9.Recorda que malgrat ser un tòpic, és una gran veritat “ les millors coses de la vida son gratis.

10.Estalvia, tal com van les coses et serà de gran utilitat.


(c) Antonio Mora Vergés

1 comentari:

Joan Escoda Prats ha dit...

Tens més raó que un Sant.
Feu-li cas en aquest Sant Baró.