diumenge, 7 de febrer del 2010

Castellterçol, dels antics oficis al country

Ens havien convocat a Castellterçol a les 18,00 hores del diumenge 7.02.2010, els amics del Country organitzaven una ballada, en la que convidaven a participar a tothom.



Prèviament la Vicky, la Maria Jesús i l’Antonio, ens adreçàvem a la capella de Sant Gaieta, restaurada el 1883; en el costat del matí té encastada la llinda d'un antic pou de gel, amb una invocació piadosa [BENEDICITE GELU ET FRIGUS, DOMINO. BENEDICITE GLACES ET NIVES, DOMINO ],,referent a l'antic i lucratiu comerç del gel,( gel i fred, beneïu el Senyor, glaços i neu, beneïu el Senyor) . L’interior buit – tot i que net – de l’edifici, ens envia un testimoni d’abandó i oblit.

Ja de tornada a Castellterçol les conduïa fins al polígon industrial , just al darrera de les últimes naus del Vapor, a l’altre costat de la Riera de Fonts Calents, anàvem a veure El Roquer, on s’ubicava el rentador de llana de l’antic gremi de Paraires de Castellterçol.




Es tracta d’una bellíssima construcció feta amb pedra amb una volta de mig punt amb dovelles de pedra picada que formen un arc, entregat pels dos costats a sengles parets de pedra. Dita volta de pedra, dona peu a una volta d’uns 10 metres de diàmetre, quasi 8 de radi i d’uns 10 metres de fondària, que va a morir al fons de la bauma o espluga de pedra natural molt erosionada pel pas del temps. Sota aquesta paràbola s’hi troba l’ampli espai conegut com el Roquer de 100 metres quadrats de superfície.




Arribàvem puntualment al Centre Espai Escènic, l’edifici havia estat seu del CENTRE MORAL DE CASTELLTERÇOL, entitat fundada l’any 1.862, i va ser cedit a l’Ajuntament que es faria càrrec de les despeses de reconstrucció i rehabilitació ; va ser inaugurat l’any 2.007; actualment és una moderna Sala Polivalent, on es duen a terme Sessions de teatre, Cinema, Concerts, i en aquesta ocasió en particular una trobada Country.

Saludava als amics de :

Aiguafreda
Artés
Cardona
Castellar del Vallès
Castellcir
Castellterçol
Manlleu
Manresa
Moià
Prats de Lluçanès
Sant Hipòlit de Voltregà
Sant Julià de Cerdanyola
Sant Quirze de Safaja
Santa Maria d'Oló
Taradell
Tona
Vilanova i la Geltrú





S’emplenava a vessar l’espai de dansa, on comptava un màxim de 110 balladores – el màxim físicament possible -; el nombre total de persones superava llargament les dues-centes.

Ens acomiadàvem – particularment - dels amics de Castellterçol i Moià, i al voltant de les 20,00 retornàvem al nostre Vallès; a l’altiplà la temperatura era d’un grau positiu, que s’aniria recuperant fins al 6 de Castellar del Vallès.

Amb o sense country, Castellterçol i el Moianès, no us decebran si seguiu el nostre consell de visitar-los.

© Antonio Mora Vergés