divendres, 5 de novembre del 2010

PONT MEDIEVAL DE SANT JULIÀ DE LLOR. LA SELVA

Anàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, a Sant Julià de Llor, el lloc de és esmentat per primera vegada el 949 (Lauro).

A l’indret hi ha un pont que es trobava al pas d'una via romana que, des de Gerunda, penetrava l'interior muntanyós resseguint la riba esquerra del Ter.






Fou edificat a finals del segle XI o principis del XII, - en aquell moment va ser sens dubte una gran obra del romànic civil - aprofitant les restes d'un anterior d'època romana, tal i com es pot veure a la base dels pilars. Va ser construït per iniciativa del monestir d'Amer i dels senyors d'Estela per permetre el pas del riu. En l'actualitat no hi ha cap riu que passi per sota dels seus arcs, ja que en 1777 el curs del Ter va ser desviat després d'una riuada.


El pont va quedar sense ús, fet que el va comportar la seva degradació fins arribar a amenaçar d’esfondrar-se. – hi havia un gran forat en l'arcada principal que amenaçava greument la seva estabilitat -. Va caldre arribar als tribunals, perquè la propietària dels terrenys adjacents es negava a permetre que es fes la restauració, ja que al•legava que el pont estava dins de les seves finques. Els jutges van donar la raó a l'ajuntament i el pont – ara amb la consideració de patrimoni públic - es va poder restaurar.


Les obres de restauració podrien confirmar l'origen romà dels enormes carreus que sostenen la base de les arcades. El pont actual es considera un dels millors exemples d'estil gòtic tardà civil que queden a la demarcació.


Avui al facebook existeix un Grup constituït per reivindicar que es recuperi el curs que tenia antigament el riu Ter al seu pas per Sant Julià del LLor. L’argument òbviament, és que’ hi ha un pont romànic molt maco, restaurat de fa poc temps i al no passar-hi el riu per sota perd el seu encant’. Us deixo l’enllaç.



La Maria Jesús – que desenvolupa magistralment la seva tasca de fotògrafa – recollirà unes imatges esplèndides del pont i dels entorns.