divendres, 8 de setembre del 2017

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES DE LA COLÒNIA PRAT. PUIG.REIG. EL BERGUEDÀ. CATALUNYA

Llegia al mapa de patrimoni de Puig-Reig que el mestre d'obres Francesc Joan Canals en el període 1871-75 aixecava la fàbrica de la Colònia Prat, i hom pensa que també la Casa de l’Amo - Teodor Prat i Masdeu ( Sallent ? + Colònia Prat, Puig Reig, el Berguedà, 21 de setembre de 1903)- , els habitacles dels obrers, l’escola , i àdhuc l’església advocada a la Mare de Déu de Montserrat.

L'escola de les nenes és un edifici de planta rectangular, cobert a dues vessants i amb el carener perpendicular ala façana principal. De formes austeres, incorpora l'habitatge dels mestres i en els últims anys fou adaptat com a guarderia. Avui dividit en apartaments l’edifici té únicament usos residencials.


M’explicaven que la rectoria havia estat l’escola dels nens.


La Vanguardia en l’edició del dijous , 01 octubre 1959, página 25 , dona noticia de la mort del seu fill i hereu Josep Prat Feliu

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1951/07/22/pagina-25/32743930/pdf.html?search=Jose%20Prat%20%20Feliu

M’explicaven que passada la contesa bèl•lica que s’endegava amb la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, es feien reformes a l’església per part d’un arquitecte de Barcelona, ens agradarà confirmar la seva identitat a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Pot ser l’Antoni Darder i Marsà (1885 - 1956), que havia estat l’ arquitecte municipal de Puig-reig?.

http://www.enciclopedia.cat/EC-FE-0233001.xml

La Colònia Prat viu un ‘repoblament’ important, imaginen que alhora que els preus dels lloguers 300/400€ , ajuda la proximitat a Puig-reig i a Berga, i dissortadament també però, la ‘fugida’ d’alguns barcelonins com a conseqüència de l’èxit turístic que entre altres ‘beneficis’ incloïa la ciutat dins dels objectius del ‘terrorisme’.



La pregaria a l’Altíssim mitjançat la Mare de Déu de Montserrat, és la de sempre, Senyor; allibera el teu poble !