dijous, 14 de setembre del 2017

EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. HOGAR DEL ANGEL DE LA GUARDA. TIANA. EL MARESME. CATALUNYA

El Josep Maria Toffoli Carbonell, publica al face de ‘ Tiana, recuperant la història’ Santo Angel de la Guarda.

Al juliol de 1929 es va inaugurar l’edifici del Angel de la Guarda a Tiana. Un edifici escola de planta baixa i dos pisos destinat a la Colònia Escolar del Santo Angel de la Guarda i escoles. La superfície de cada pis és de 540 metres quadrats, essent la superfície total edificada de 1.621 metres quadrats. En el solar de l’Angel de la Guarda hi havia hagut Can Llimona, i abans de la seva adquisició per part de la “Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros”, Can Llimona era un grup de cinc o sis habitatges.

Deixa una encertada reflexió; potser no és molt conegut per els tianencs que l’arquitecte del edifici va ser Enric Ferran Josep Lluís Sagnier i Villavecchia, marquès de Sagnier (Barcelona, 21 de març de 1858 – ídem, 1 de setembre de 1931).

Patrimoni Gencat – que no fa esment de l’autoria de l’edifici - ens diu quan a la descripció; edifici civil de grans dimensions format fonamentalment per dos cossos rectangulars col•locats paral•lelament un al davant de l'altre, ambdós coberts per teulades de vessants inclinats.




L'edifici s'adapta al desnivell del terreny i consta de quatre pisos d'alçada.





En el conjunt destaca la gran quantitat de finestres existents, amb les llindes, ampits i brancals de pedra i que contrasten amb els murs, de maó.

L'interior conserva la major part dels murs de les habitacions amb arrambadors compostos de rajoles decorades.

La primera colònia del Angel de la Guarda es va fer l’any 1918 fent servir el edifici de les monges franciscanes. 

A partir del 1929 s’allotjaven al nou edifici.


Les noies del Angel de la Guarda a l’any 1927



Actualment és propietat de les Franciscanes.