diumenge, 10 de setembre del 2017

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE NENES I DE LA ‘CASA DE LES NOIES’ DE LA COLONIA DE L’AMETLLA DE MEROLA. PUIG.REIG. EL BERGUEDÀ. CATALUNYA

Llegia que el 7 de juny de 1887 - el sàtrapa no estava concebut encara - la Congregació de les Germanes Dominiques de l'Anunciata es feia present a la Colònia de l’Ametlla de Merola, la seva missió era fer-se càrrec de l’escolarització de les nenes, i tenir cura de la dita ‘Casa de les Noies’, on hi sojornaven entre 35 i 40 noies solteres que treballaven a la fàbrica. Més endavant s’ocuparien de la Guarderia infantil i de la neteja de l’església de Sant Mateu.

Una part de les instal•lacions, l’ocupa avui LOGOS BERGUEDA http://www.logosbergueda.cat/home.html
http://www.regio7.cat/bergueda/2016/04/15/tothom-sen-cap-cerdanya-al/357167.html


El local ubicat a la Plaça de l’Església em feia pensar en la idoneïtat del indret per organitzar per exemple Ballades Country, traslladaré aquesta ‘sensació ‘ a l’ Associació Country Granger's Del Berguedá

Als baixos – on hi havia la Guarderia - hi ha el centre Queda’t.


Avui els infants i/o joves en edat escolar s’han de desplaçar a Navàs i/o a Puig-reig.

Havíem publicat IN MEMORIAN DE L’ESCOLA DE NENS DE LA COLÒNIA DE L’AMETLLA DE MEROLA. PUIG-REIG. EL BERGUEDÀ. CATALUNYA
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2017/09/in-memorian-de-lescola-de-nens-de-la.html

Allà i aquí, topàvem amb una quasi absoluta manca de dades, sou pregats de fer-nos saber qui va ser l’autor del projecte tècnic de la Colònia i/o dels seus edificis, la tesis que atorga aquesta funció a Mateu Serra i Tauran ( 1806-1881) al que si que li escau el paper de promotor , no ens sembla ‘defensable’.

El fet que aquesta ‘ignorància’ sigui quasi general a la resta de Colònies, Industrials, Agrícoles, Mineres,..., corrobora la tesis d’una conxorxa organitzada; , esperonem a TOTS els catalans a participar en aquesta tasca de ‘recuperació de la memòria històrica’.

Quan al topònim Merola, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), li atorga el significat ‘ paratge intermedi, lloc del mig’. Està clar que fa referència al indret on hi ha l’església i antiga parròquia de Santa Maria de Merola.

Li explicava al Mateu Fité Olonia, guia de la colònia, que la toponímia, potser fins i tot més que la política, admet tota mena d’interpretacions i propostes, i atès el fet que en un espai proper, trobem : Gironella – la petita Girona - , Espunyola – la petita Espunya -, Esgleiola o Esglesiola – la petita església - , podem considerar com a possible que Merola, tingui un significat – la petita Amer – població de la comarca de la Selva, a la província de Girona, on es venera sant Amer o Mer. Que en la repoblació del Berguedà desprès de la reconquesta al sarrains, hi participaven persones procedents de l’actual província de Girona, està fora de tot dubte.