dimarts, 7 de novembre de 2017

ESGLÉSIA DE SANT GRAU D'ANGLERILL. LINYA. NAVÈS. EL SOLSONÈS. LLEIDA. CATALUNYA

No havia tingut ocasió de visitar aquesta església en cap de les meves visites a Navès, sortosament llegia a : http://www.naciodigital.cat/naciosolsona/noticia/24125/historia/tradicio/aplec/ermita/sant/grau/naves/solsones

La Capella de Sant Grau es troba al lloc d'Anglarill, dins la parròquia de Sant Andreu de Linya, municipi de Navès i bisbat de Solsona.

Està situada al cim d'un serrat que domina un ampli espai amb el castell de Cardona al fons.

Les primeres notícies escrites corresponen a l'any 1010.

En l'acta de consagració de Sant Serni de Tavèrnoles, l'any 1040, ja hi consta Sant grau d'Anglarill.

Quan el 1593 es creà el Bisbat de solsona, era sufragània de Santa Maria d'Ossea (ara Can Feliu).

L'any 1684 els veïns obtenen passar a ser de Linya.

Presideix l'altar un retaule modern, que aprofita trossos del retaule barroc salvats de la crema del 1936.

Patrimoni Gencat explica que l’ església de Sant Grau es troba tocant a l'antiga masia d'Anglerill, amb restes de construccions medievals. Té pintures de l'època clàssica en l'interior, recobertes en part per una capa de calç, que representaven animals fabulosos i antigues al·legories, que dissortadament van ser tapades principis de segle XX , per considerar-les irreverents.

L'església de Sant Grau d'Anglerill, era sufragània de l'església de Sant Martí de Vilapedrers.

Quan a la descripció ens diu; edifici amb trets preromànics, romànics i amb modificacions al segle XVIII.

És de planta rectangular i d'una sola nau.

Preromànic: En resta la part baixa de les parets i dues finestres en espitllera, una a llevant i l'altra a migdia.

Romànic: Modificacions. Una finestra de doble esqueixada i un arc monolític a la paret sud.

Segle XVIII: Nou alçament de parets i allargament de la nau. Es va refer de nou l'arc de la porta, on apareix la data de 1664 i es van obrir noves finestres.

La construcció és de parament de carreus irregulars.


Fotografia de l’Isidre Blanc. 22 setembre 2016Fotografies del interior publicades a : http://www.naciodigital.cat/naciosolsona/noticia/24125/historia/tradicio/aplec/ermita/sant/grau/naves/solsones

L’enciclopèdia catalana – sense imatges - recull ; església i antiga parròquia del municipi de Navès (Solsonès), al Sud del terme, vora el límit amb el de Clariana de Solsonès.

Depèn de la parròquia de Sant Andreu de Linya. És situat al costat de la masia històrica d’Anglerill de Sant Grau.

No en pública imatges el Lluís Codina Vilà en el seu excel·lent bloc : http://esglesiesdelsolsones.blogspot.com.es/search/label/Nav%C3%A8s

Sant Grau
, avui és un establiment de turisme rural de qualitat : http://www.santgrau.com/ca/

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l‘email coneixercatalunya@gmail.com

Al Conèixer Catalunya programen les publicacions per tal de mantenir un ritme mínim d’una al dia, com les nostres matèries d’interès bàsicament es centren en qüestions del patrimoni històric i/o artístic de Catalunya , no acostumen a fer referència als fets ‘quotidians’ de la nostra existència com a nació.

Les detencions del Jordi Cuixart i Navarro (Santa Perpetua de Mogoda, Barcelona, 1975), i del Jordi Sánchez Picanyol (Barcelona, 1964), no poden considerar-s fets ‘quotidians’, com tampoc ho son les de l’Oriol Junqueras i Vies (Barcelona, 11 d’abril de 1969), Raül Romeva i Rueda (Madrid, 12 de març del 1971), Jordi Turull i Negre (Parets, Barcelona, 1966), Josep Rull i Andreu (Terrassa, 2 de setembre de 1968), Meritxell Borràs i Solé (l'Hospitalet de Llobregat, Barcelonès, 12 d'abril de 1964), Dolors Bassa Coll, ( Torroella de Montgrí , Girona), 1959), Joaquim Forn Chiariello (Barcelona, 1 d’abril de 1964), i Carles Mundó i Blanch , Gurb, Osona, 1976 ).

Carmen Lamela Díaz (1961), la jutgessa de l’Audiència Nacional que decidia l’empresonament de tots ells, va rebre el 15 d’octubre de 2016 la Cruz de Plata del Mérito de la Guardia Civil, i el proppassat mes de setembre de 2017 la medalla al Mérito Policial, atorgada pel Ministro del Interior Juan Ignacio Zoido Álvarez (Montellano, Sevilla, 21 de gener de 1957) Les medalles policials comporten la percepció de pensions econòmiques.


Aquest afer ha comportat entre moltes més la dimissió de l’alcalde Terrassa i la seva baixa del P.S.C.
https://www.elconfidencial.com/espana/2017-11-02/psc-alcalde-terrassa-dimision-se-da-de-baja-partido-155_1471507/
https://cat.elpais.com/cat/2017/11/06/catalunya/1509992142_749002.html
http://www.elnacional.cat/ca/politica/exministre-majo-abandona-psc-independencia_204183_102.html

El Sant Pare Benet XVI , en la seva visita al camp d’extermini d’ Auschwitz, el 28 de maig de 2006, interpel·lava a Déu pel seu silenci. En la visita a l’església parroquial advocada a Santa Magdalena i Sant Sebastià, a la Masó, a la comarca del Camp sobirà de Tarragona, recordava el text de la Carta als Romans,12 :

Beneïu els qui us persegueixen, beneïu i no maleïu.

No torneu a ningú mal per mal; procureu tenir bona reputació davant de tothom.

Si és possible, en tant que depengui de vosaltres, viviu en pau amb tothom.

No us prengueu la justícia per la vostra mà, estimats, millor que deixeu que el càstig vingui al seu temps, perquè tal com diu l'Escriptura: "Meva és la venjança, jo donaré la paga merescuda, diu el Senyor."

"si el teu enemic té fam, dóna-li menjar, si té set, dóna-li beure, que fent això apilaràs brases de foc sobre el seu cap.
No et deixis vèncer pel mal, sinó triomfa sobre el mal practicant el bé.

Reiterava la meva sempiterna pregaria davant la imatge del Sant Crist, Senyor; allibera el teu poble !.

Cap comentari: