dimecres, 8 de novembre del 2017

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JAUME. ELS GARIDELLS. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA. CATALUNYA

Llegia al Mapa de Recursos Culturals ; la referència més antiga del lloc dels Garidells apareix en la donació del terme i el castell dels Garidells que va fer l'any 1174 Guillem de Claramunt als seus germans Arnau i Berenguer. Pel que fa a l'església parroquial cal esperar fins a les relació de dècimes papals dels nays 1279 i 1280, on consta que no hi contribuïa amb res. Això vol dir que la parròquia era pobra i no tenia les rendes suficients per a tributar.

La parròquia dels Garidells, a finals del segle XV, era de col·lació de l'arquebisbe de Tarragona.

L'església parroquial de Sant Jaume és un edifici d'una sola nau amb capelles laterals, absis pla i cor als peus. La nau es cobreix amb volta de canó amb llunetes, i les capelles, amb petites voltes de canó perpendiculars a la nau central. La façana presenta una estructura simètrica, formada per tres cossos: a la part central, que es corona a dos vessants, hi ha la porta d'accés allindada, emmarcada en pedra, i un òcul superior. A ambdós costats hi han cossos verticals amb finestres allindades tapiades. El campanar és de base quadrada i obertures d'arc de mig punt, amb coberta de pavelló.


Demanarem imatges del interior al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin)

No trobava cap dada de l’autor de l’edifici, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneircataunya@gmail.com

M’explicaven que l’edifici de l’escola anterior a la dictadura franquista va ser enderrocat, i el que aixoplugava el convent de les monges ha estat reformat i convertit en un domicili particular.

De cap d’ambdós se’n fa referencia a :
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_l%27Alt_Camp#Els_Garidells

Ens agradarà rebre’n imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Quan al topònim el diccionari català valència balear recull; GARÍ , etimològicament del nom propi germànic Warin (cf. Förstemann Altd. Nb. i, 1540; Aebischer Onom. 22). Els Garidells, tindria el significat de lloc del Gari per la gràcia de Déu.

Per als catalans la recuperació de la ‘memòria històrica’ és un imperatiu ètic.

Al Conèixer Catalunya programen les publicacions per tal de mantenir un ritme mínim d’una al dia; com les nostres matèries d’interès es centren bàsicament en qüestions del patrimoni històric i/o artístic de Catalunya , no acostumen a fer referència als fets ‘quotidians’ de la nostra existència com a nació.

Les detencions del Jordi Cuixart i Navarro (Santa Perpetua de Mogoda, Barcelona, 1975), i del Jordi Sánchez Picanyol (Barcelona, 1964), no poden considerar-s fets ‘quotidians’, com tampoc ho son les de l’Oriol Junqueras i Vies (Barcelona, 11 d’abril de 1969), Raül Romeva i Rueda (Madrid, 12 de març del 1971), Jordi Turull i Negre (Parets, Barcelona, 1966), Josep Rull i Andreu (Terrassa, 2 de setembre de 1968), Meritxell Borràs i Solé (l'Hospitalet de Llobregat, Barcelonès, 12 d'abril de 1964), Dolors Bassa Coll, ( Torroella de Montgrí , Girona), 1959), Joaquim Forn Chiariello (Barcelona, 1 d’abril de 1964), i Carles Mundó i Blanch , Gurb, Osona, 1976 ).

Carmen Lamela Díaz (1961), la jutgessa de l’Audiència Nacional que decidia l’empresonament de tots ells, va rebre el 15 d’octubre de 2016 la Cruz de Plata del Mérito de la Guardia Civil, i el proppassat mes de setembre de 2017 la medalla al Mérito Policial, atorgada pel Ministro del Interior Juan Ignacio Zoido Álvarez (Montellano, Sevilla, 21 de gener de 1957) Les medalles policials comporten la percepció de pensions econòmiques.


Llegia que per aquest fets el Jordi Ballart i Pastor (Terrassa, 8 de febrer de 1980) ha oficialitzat la seva renuncia a l’alcaldia de Terrassa, i a formar part del PSC.

El Sant Pare Benet XVI , en la seva visita al camp d’extermini d’ Auschwitz, el 28 de maig de 2006, interpel·lava a Déu pel seu silenci. En la visita a l’església parroquial advocada a Santa Magdalena i Sant Sebastià, a la Masó, a la comarca del Camp sobirà de Tarragona, recordava el text de la Carta als Romans,12 :

Beneïu els qui us persegueixen, beneïu i no maleïu.

No torneu a ningú mal per mal; procureu tenir bona reputació davant de tothom.

Si és possible, en tant que depengui de vosaltres, viviu en pau amb tothom.

No us prengueu la justícia per la vostra mà, estimats, millor que deixeu que el càstig vingui al seu temps, perquè tal com diu l'Escriptura: "Meva és la venjança, jo donaré la paga merescuda, diu el Senyor."

"si el teu enemic té fam, dóna-li menjar, si té set, dóna-li beure, que fent això apilaràs brases de foc sobre el seu cap.

No et deixis vèncer pel mal, sinó triomfa sobre el mal practicant el bé.

Reiterava la meva sempiterna pregaria davant la imatge del Sant Crist, Senyor; allibera el teu poble !.