dimecres, 14 de febrer del 2018

CAN LLINARS/ CAN SEGARRA. SANT PERE DE VILAMAJOR. EL VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

Aprofito la fredorada d’aquest febrer de l’any 2018, per ‘viatjar’ al passat gràcies al fons Estudi de la Masia Catalana, de l’arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, ho feia en aquesta ocasió amb la masia de Can Llinars , al terme de Sant Pere de Vilamajor, a la comarca del Vallès Oriental, documentada des del 1219.

Al desaparèixer la família Llinars, la masia passà al la família Sagarra, que la convertiren temporalment en fàbrica de llet.
Higini Herrero i Baró ( Sant Pere de Vilamajor, 1979) dedica un post a la casa en ocasió dels 50 anys del traspàs del Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau ( Barcelona, 5 de març de 1894 + 27 de setembre de 1961 )
https://higiniherrero.wordpress.com/2011/09/27/avui-fa-50-anys-de-la-mort-de-josep-maria-de-sagarra-que-enllesti-del-poema-el-mal-cacador-el-1915-a-can-llinars-de-sant-pere-de-vilamajor/

Patrimoni Gencat en relació a l’edifici ens diu; que és de planta quadrangular, de mesures considerables, amb planta baixa i dos pisos. La teulada és a quatre vents. El barri és prou gran. A un dels angles de la façana hi ha una construcció defensiva, i al lateral oposat, a l'alçada del primer pis, hi ha una terrassa sostinguda per unes arcades que formen una galeria. A la façana hi ha un pedrís i un rellotge de sol. La porta és dovellada.


L'edifici actual podria ser del segle XVIII.

Fotografia Higini Herrero i Baró

L’Antoni Gallardo i Garriga ( 1889-1943), retratava la casa l’any 1924, en la imatge podem veure que amb excepció del porxo situat a la dreta, sembla que el temps s’hagués deturat, oi?. http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/7691/rec/6

També en l’àmbit polític l’ambient és gèlid, i no tot ho explica l’aplicació de l’article 155, i la restricció de les llibertats cíviques.

Antonio Mora Vergés