dimecres, 28 de febrer del 2018

IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA DE SANT SEBASTIÀ. MOIÀ. EL MOIANÈS. CATALUNYA

L’enciclopèdia catalana diu en relació a la que qualifica de capella de Sant Sebastià; destruïda el 1939 i que era situada a la placeta que ara hi ha davant la casa de la vila. Un monument amb un bust del sant recorda l’indret.

La wikipedia diu ; Sant Sebastià de Moià era una església de la vila de Moià, cap de la comarca del Moianès.

Era una església gran, situada al lloc més elevat de la població, al seu nord, en el lloc que actualment ocupa la Plaça de Sant Sebastià, davant mateix de la porta principal de l'edifici de la Casa de la Vila. Fou enderrocada durant la Guerra civil.

A la Galeria fotogràfica del Moianès, en el apartat Imatges del Moianès que s'han perdut, hi ha una imatge cedida pe Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ).


amb un peu informatiu que diu : Vers 1930 (Moià).

L'església fou construïda l'any 1507 (segons Mn. Pere. Bertran), en 1549 fou reedificada, i novament en 1766, en què se'n construí una de més gran, finalment inaugurada l'any 1808. Va ser cremada durant la Guerra Civil. És conserva l'escultura de la façana que presideix la plaça que prengué el nom del sant.

Josep Maria Juan Baruel publica l’àlbum 1-POSTALS ORIGINALS CEDIDES PER AGUSTI VIVES de Cal Vives y Josep Maria Juan Baruel — en Moià - El Moianès.


1902-Esglesia de Sant Sebastià i Casa de la Vila.


1905-1910 Sortida Església. Sant Sebastià Foto de l’Agustí Vives

No en trobava imatges al Fons Salvany, i tampoc a l’Estudi de la Masia Catalana.

Destruïda, enderrocada, cremada..., ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com – per afegir-la a aquesta publicació – de les circumstàncies en que va desaparèixer l’església – que no capella – de Sant Sebastià de Moià.

Moià, el Moianès, Catalunya us ho agrairà.

Antonio Mora Vergés