dissabte, 10 de febrer del 2018

IN MEMORIAN DE SANT BENET DE CASAMITJANA. BORRÈDA. EL BERGUEDÀ. CATALUNYA

Aprofito aquestes fredorades per repassar imatges antigues d’aquí i allà, a Catalunya tenim molts elements patrimonials que necessitem més i millor explicació, com per posar un exemple l’esglesiola de Sant Benet de Casamitjana o de Vila Plana, al terme de Borredà, a la comarca del Berguedà.

El Mapa de patrimoni ens diu : http://patrimonicultural.diba.cat/?fitxa=24000051

Són poques les notícies documentals de l'església de Sant Benet. Les primeres són tardanes, del segle XV. L'any 1417 Guillem Besora, pubill del mas de la Llossada, deixà, en testament, un sou a l'esmentada església; també s'han trobat deixes testamentals de l'any 1427 i 1444, aquesta última de Joan Casadejús, que destina la quantitat de cinc sous i sis diners per a "cobrir la dita capella ", la qual cosa indica que a mitjans segle XV s'hi feien obres de reparació.

Senzilla església rural les formes de la qual s'acosten als models del Romànic rural tot i que força modificat. Consta d'un absis semicircular i una nau de petites dimensions; els carreus de l'absis i de la nau estan tallats en pedra força regular, escantonada i poc polida, i col·locat a contrajunt i units amb morter de calç. Les cobertes originals foren substituïdes al segle XVII-XVIII època en que també es va tapiar la porta del mur de migdia i se'n obrí una de nova, al mur de ponent.

M’explicava el Josep Pregonas Manjon de la Masia de Cornet, avui terme de Sallent a la comarca del Bages; fou propietat nostra des del segle XV a principis de XX.La propietat ens venia pel casament de la pubilla Margarida Casamitjana amb Jaume Mas, hereu del Mas de Cornet; amb la unió matrimonial Casamitjana i l’esglesiola de Sant Benet, juntament amb la finca i casa de la Mesada de la Quar, passà a formar part del patrimoni del Mas de Cornet.

la casa del Mas de Cornet era la única possessió que tenia el monestir de Santa Maria de l’Estany a Cornet.

Les altres masies depenien del senyor de Cornet.

Fotografia de Josep Pregonas Manjon

Quan li ensenyava la publicació que feien el Miquel Pujol Mur i la Rosa Planell Grau :
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2014/01/sant-benet-de-casamitjana-borreda.html

Em deia; sap greu. Te propietaris actualment?. Imagino que si, i que fora senzill aclarir-ho, ja fent consulta a l’ajuntament, ja al Registre de la Propietat.

El Josep Pregonas Manjon, conclou, m'agradaria tornar-hi.

Tenim sortosament als millors sherpes del Berguedà, el Miquel Pujol Mur i la Rosa Planell Grau, i quan el temps ho permeti, i si s’escau amb permís de l’autoritat si es l’aplicació de l’article 155 esdevé crònica, com tothom comença a témer, podem organitzar una visita.
S’acostuma a dir - el tontisme no té límits- que a Internet s’hi troba tot. Està clar que TOT EL QUE VOLEN QUE TROBIS, oi?. Em deia un catedràtic de l’àmbit del patrimoni històric i/o artístic , que consultava SEMPRE l’enciclopèdia catalana ‘ LA GRAN ‘, i que quan va trobar el bloc coneixercatalunya blogspot com , ens va posar en el PRIMER LLOC. Em deia que si no troba alguna dada al nostre bloc, ja arrufa el nas, intueix que la recerca serà llarga i dura.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us ho agrairà.

Antonio Mora Vergés