dimecres, 21 d’agost del 2019

JOSEP ESCARRÉ ESCALÉ. EL "FORTUNY" DE SANT LLORENÇ SAVALL

Entre moltes més fotografies, en trobava una quasi a escala natural, en la que apareix un home assentat, i al seu darrere el que sembla el famós ' vas de Fortuny'.


Això permetia, en un primer moment, mantenir la tesi de la presència a Sant Llorenç Savall, de Mariano Fortuny y Marsal​ (Reus, 11 de juny de 1838-Roma, 21 de novembre de 1874).

Ja sabeu com va això de la dialèctica i la ciència oi?. Tesi, antítesis, síntesis,...

Em tocava contradir aquella tesi, i ho feia amb arguments de caràcter tècnic, com la qualitat de la fotografia, del tot impensable, en el període vital del genial pintor, dibuixant i gravador català.

La recerca, i per descomptat la casualitat, em posaven a les mans una fotografia d'estudi de A. SOLDEVILA, en l'anvers de la qual hi ha una data 1900, i el que sembla un encàrrec el 369, fet per l'esposa del Josep Escarré Escale, Candida, que tenia el domicili al carrer del Bisbe Solà, potser al número 24 o 27.



Aquesta dada del carrer, que com explicàvem suara , li havia dedicat l'Ajuntament de Sant Llorenç al bisbe de Colofó l'any 1966,,em deixava perplex.

Potser l'anotació de l'anvers es feia abans d'emmarcar-la? Això implicaria que aquesta tasca es duria a terme després de 1966.

Altrament l'ampliació, que havia donat lloc a la recerca, es va fer per un estudi de Manresa en els anys 1932 o 1934.

Serà difícil lligar tots els fils, saben però pel testimoni de la Candida Olivé Escarré, que l'home de la fotografia era Josep Escarré Escalé, germà de la seva mare.