dimecres, 21 d’agost de 2019

JOSEP ESCARRÉ ESCALÉ. EL "FORTUNY" DE SANT LLORENÇ SAVALL

Entre moltes més fotografies, en trobava una quasi a escala natural, en la que apareix un home assentat, i al seu darrere el que sembla el famós ' vas de Fortuny'.


Això permetia, en un primer moment, mantenir la tesi de la presència a Sant Llorenç Savall, de Mariano Fortuny y Marsal​ (Reus, 11 de juny de 1838-Roma, 21 de novembre de 1874).

Ja sabeu com va això de la dialèctica i la ciència oi?. Tesi, antítesis, síntesis,...

Em tocava contradir aquella tesi, i ho feia amb arguments de caràcter tècnic, com la qualitat de la fotografia, del tot impensable, en el període vital del genial pintor, dibuixant i gravador català.

La recerca, i per descomptat la casualitat, em posaven a les mans una fotografia d'estudi de A. SOLDEVILA, en l'anvers de la qual hi ha una data 1900, i el que sembla un encàrrec el 369, fet per l'esposa del Josep Escarré Escale, Candida, que tenia el domicili al carrer del Bisbe Solà, potser al número 24 o 27.Aquesta dada del carrer, que com explicàvem suara , li havia dedicat l'Ajuntament de Sant Llorenç al bisbe de Colofó l'any 1966,,em deixava perplex.

Potser l'anotació de l'anvers es feia abans d'emmarcar-la? Això implicaria que aquesta tasca es duria a terme després de 1966.

Altrament l'ampliació, que havia donat lloc a la recerca, es va fer per un estudi de Manresa en els anys 1932 o 1934.

Serà difícil lligar tots els fils, saben però pel testimoni de la Candida Olivé Escarré, que l'home de la fotografia era Josep Escarré Escalé, germà de la seva mare.

Cap comentari: