dimecres, 7 d’agost del 2019

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ANDREU. AGUILAR DE SEGARRA. EL BAGES. CATALUNYA

No s'hi esmerçaven gaire els de Patrimoni Gencat en la descripció de Sant Andreu d'Aguilar de Segarra; església de planta rectangular amb absis de planta quadrada i dues capelles laterals per banda.



La torre del campanar, de planta quadrada, està situada al costat N de l'església.


Fou construïda per Lluís Bonet i Garí (Sant Miquel del Cros, Argentona, 5 d'agost de 1893-Barcelona, 30 de gen er de 1993), i el seu fill Jordi Bonet i Armengol (Barcelona, 1925) , amb la col·laboració dels veïns, i la direcció del mestre d'obres Joan Muns i Soler.

https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0011133.xml

https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0011124.xml

L'església de Sant Andreu d'Aguilar de Segarra, històricament estava dalt del turó al costat del Castell,quasi en runes l'any 1796, després de considerar la possibilitat de traslladar-la al pla, es refaria 'pompam vel ostentationem'l'any 1836, per ser definitivament derruïda l'any 1936, en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.

El culte es va traslladar a la Capella de Sant Miquel al peu de la muntanya del castell.

Els murs de l'església són fets de pedra, de molt bona qualitat, i que en la major part fou portada des de l'antiga parròquia, situada a l'indret del castell, ara en ruïnes.

La nova parròquia fou consagrada l'any 1949.

L'apòstol Andreu, va ser primer bisbe de Bizanci, un càrrec que finalment es convertiria en el Patriarcat de Constantinoble .

l'Església Ortodoxa Grega considera Andreu la màxima autoritat, al nivell que té el seu germà Pere per a l'Església Catòlica Romana.

Per intercessió de Sant Andreu, reiterava,la meva pregaria a l'Altíssim; Senyor, allibera el teu poble.