dissabte, 10 d’agost del 2019

IN MEMORIAM DE LA PRIMERA ESCOLA PUBLICA DE PORTBOU. L'EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

A la pàgina Portbou d'abans es publica una fotografia amb aquest peu de pàgina; en uns terrenys de la senyora Homs - per als que no varem tenir la fortuna de néixer en aquesta població,els cognoms, nom, i el lloc i data de naixement i traspàs és una dada essencial, que esperem rebre a l'email coneixercatalunya@gmail.com - , en un lloc anomenat la Font del Moro, l'arquitecte provincial de Girona, Manuel Almeda Esteva(Girona, 1848 – 1938), va redactar i fer construir, entre el 1909 i 1910, la primera escola pública del poble. Ens agradarà rebre una imatge d'aquest arquitecte a l'email coneixercatalunya@gmail.com



Eren dos edificis singulars de planta baixa, separats per una gran parcel·la que feia de pati de l'escola.

Tres anys més tard, en aquesta parcel·la, al mig de les dues escoles, es va construir l'edifici modernista de l'Ajuntament.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=38865

El que ara es coneix com a Ajuntament Vell

2 comentaris:

Enric Sànchez-Cid ha dit...

Des del terrat de l'escola i de l'Ajuntament, edifici veí, es van parapetà l'alcalde Benjamí Cervera i els regidors, fent front als de la CNT i FAI d'Orris i de Figueres que intentaven entrar al poble per assassinar al capellà, a les monges i a uns quant ciutadans significats. No ho varen assolir. Els perseguits passaren, sense problemes a França, però amb la derrota de la República, s'oblidaren de la defensa que d'ells havien fet l'alcalde i edils: molts foren condemnats i altres moriren en el forçat exili... o a Mauthausen.

Ramon Iglesias ha dit...

Hola Enric.
No sé si disposaries de més infoprmació dels regidors. D'aquells fets, sé que hi van ser Benjamí Cervera i Joaquim Moré, de la UGT. Sé que Benjamí Cervera va ser empresonat Constatine i allà va morir, encara no sé si afusellat o disparat per l'esquena, però dels altres regidors no en sé res.
Gràcies.
Ramon Iglesias