dissabte, 31 d’agost del 2019

EL RUNAM ESFEREÏDOR DE L'ESGLÉSIA VELLA DE SANT FOST DE CAMPSENTELLES. EL VALLÈS ORIENTAL.

Retratava al Josep Oivé Escarré a les runes de l'església parroquial de SanT Fost de Campsengelles del que ens diu Patrimoni Gencat que la primera notíciaés del 978, poc posterior al primer esment de la comunitat d'habitants de Campcentelles. Rebé diverses consagracions, l'última el 1141 pel bisbe de Barcelona Arnau de Gurb. El 1504 es va unir a Sant Cebrià de Cabanyes, a la qual al final va eclipsar. Fins el 1592 el rector era triat per la priora de Montealegre. Va ser remodelada durant el període barroc. A finals del segle XIX el seu tresor artístic era de prou qualitat.

Va ser cremada el juliol de 1936, en els dies foscos que seguien a la sedició dels militar feixistes encapçalats el general Franco contra el govern LEGÍTIM DEMOCRÀTIC de la II República..


Avui l'edifici és en ruïnes. El més elevat és un absis romànic mitjanament conservat, possiblement del segle XII, que podria obeir a la consagració del 1141. També es poden observar la planta de l'edifici ja remodelat a època barroca i l'absis quadrat de finals del segle XIX.


S'aixecava un nou edifici en un altre indret obra de l'arquitecte Mariano Romaní Rius ( Barcelona, 23.01.1900 + 11.12.1966).

Per quina raó, no es tornava a aixecar aquesta església?. http://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/01/el-lledoner-de-la-placa-de-lesglesia.html