dimecres, 14 d’agost del 2019

RIDAURA. FAÇANA ARCADA DE LA PLANA DE CRUANYES. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/4739/rec/100


Masia catalana ampliada al segle XVII, però amb documentació molt més antiga. Típica casa pairal de muntanya, envoltada de muntanyes i al mig de paratges frondosos. La pairalia consta de diferents construccions. La casa gran té la planta noble on hi ha les cambres, la gran sala, una bonica galeria porxada (única a la zona amb 12 arcades), la cuina, la llar de foc i la capella de la Mare de Déu dels Dolors. Amb mobles d’època i d’estil, totes són estances típiques de les cases pairals catalanes de muntanya. En la mateixa casa tenim, a dalt, les golfes i, a baix, dos pisos d’estables i petites estances (conservant encara la construcció original de volta, i enllosat a terra) que servien per treballar tot el bestiar de la casa (galliner, sala de matança de porc, cava, cort de vaques i cavalls...).

Dins la mateixa pairalia hi consta el paller, amb una gran era, i a prop la font. Al costat de la font hi ha una típica escala de pedra a la paret que servia per pujar i baixar de l’era. També hi ha el safareig, i uns estables a part.

La casa està envoltada de prats i boscos i pot ser utilitzada per tot tipus d’esdeveniments.

Si en teniu més dades, sou pregats de fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Us deixo un enllaç, espero que algú es pugui entretenir a completar les dades , i les imatges que manquen
http://mdc.csuc.cat/cdm/search/collection/afcecemc/searchterm/GARROTXA/order/title

2 comentaris:

Pere Puigferrer Figueras ha dit...

En l, any 1502, Francesc Soler, compra el Mas Plana de Cruanyes a Antoni Armenguer.
A partir d, aqui la descendencia adobte el cognom de la casa, passant a ser un referent pairal de la comarca i emparentant-se amb la majoria de families pairals de la comarca.
Ha estat una familia prolifica, actualment hi ha moltes families, que de prop o de lluny descendeixen de la Plana de Cruanyes.
La propietat segueix sent propietat de la mateixa familia.

Anònim ha dit...

Preciosa masia segun e visto y la escritura es de 1403 aunque hay otras zonas que se fueron construyendo en diferentes años, ubicada en una zona guapísima , y en la cual viven separados de zonas unas tres familias" digo familia y algunos " bajan dos riachuelos uno por cada lugar de la casa, mi aplauso a los dueños , los cuales no conozco pero so un aplauso por mantener la masia intactas desde que se fundó hasta hoy con sus construcciones segun crecia la casa