divendres, 2 d’agost del 2019

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES REPUBLICANES DE PORTBOU. L'EMPORDÀ SOBIRÀ. CATALUNYA

A la pàgina Portbou d'abans, es publica una fotografia de les Escoles Republicanes de les quals en diuen a :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=PORTBOU&page=3&pos=22



Durant la 2a. República es varen construir el que es va conèixer com a Noves Escoles, en substitució de l'edifici projectat l'any 1909 (reg. 3041). Aquest nou edifici projectat per l'arquitecte provincial rAFAEL Sánchez Echevarría - del que ens agradarà tenir noticia a ñ'email coneixercatalunya@gmail.com del lloc i data de naixement i traspàs - es va inaugurar el 1936 i només va funcionar un any, perquè arran dels bombardejos a Portbou varen quedar suspeses les classes.

Acabada la contesa bèl·lica , i fins al 1950, l'edifici va ser utilitzat com a caserna i després com a residència de famílies forasteres. El franquisme i l'ensenyament MAI van tenir bona relació.

Mentrestant les funcions educatives s'havien reprès en les escoles velles i no és fins als anys 60 que s'inicien els tràmits per la construcció d'unes noves escoles públiques. Es decideix enderrocar l'edifici de la república i construir el nou equipament en el mateix lloc.

Entre 1968 i 1969 es derruïren els edificis escolars del Barri del General i es procedí a la construcció de sis "barracons" escolars amb els seus corresponents patis per part del Ministerio de Educación Nacional.

El pas del temps i el mal estat de les instal·lacions fou el motiu principal per a la construcció d'una nova escola. El 10 de gener de 1996 s'inicià l'enderroc dels "barracons" i el dia 16 de febrer es posava la primera pedra del nou centre. Mentre van durar les obres, els prop de 150 alumnes es repartien entre l'edifici consistorial, l'immoble de funcionaris i serveis de l'Ajuntament, i les antigues aules de Les Monges.

L'Escola acabada es posà en funcionament pel curs 1997-98 i per primera vegada a Portbou, el centre disposava en un únic complex, de gimnàs i biblioteca a part de les dependències, despatxos, patis i les aules suficients per a l'ensenyament.

El nou edifici dissenyat per l'arquitecte Jordi Casadevall i Dalmau, va rebre el Premi d'Arquitectura de l'any 1997 atorgat pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya Demarcació de Girona.

L'any 1983 els arquitectes Manel i Josep Maria Falcó Huguet varen projectar l'edifici del Parvulari dins el mateix complex.