diumenge, 4 d’agost del 2019

EL MAS BOIXEDA DE FONOLLOSA S'ACABARÀ ENRUNANT??. EL BAGES. CATALUNYA

Tornava a visitar el mas Boixeda, al terme de Fonollosa, esperava - l'esperança no s'ha de perdre mai - que s'haguessin fet obres de restauració i/o manteniment. De moment - em nego a perdre l'esperança - dissortadament no, encara.
Llegia a : http://patrimonicultural.diba.cat/

Els orígens del mas Boixeda es remunten amb seguretat als segles XIV-XV, sent un dels masos històrics del nucli de Fals.

Del mas original no s'observa pràcticament res, tractant-se segurament d'una casa amb un nucli central aixecat possiblement als segles XVI-XVII amb ampliacions a ambdues bandes al segle XVIII. L'era, també du la data del 1790, sent possiblement d'aquest període general.



Amb seguretat l'interior del conjunt sofrí reformes a finals del segle XIX, perquè les arcades interiors duen la data de 1871.

L'última fase d'ampliació segurament degué ser la de la construcció de la capella de Sant Josep a ponent del mas, aixecada l'any 1869.




El mas ha estat propietat de la família Vall de Vilaramó de forma continuada, malgrat que el cognom original de la família hagi anat variant a causa dels casaments de pubilles del mas. La besàvia de l'actual propietària va casar-se amb l'hereu d'un mas de Gaià, passant a residir a finals del segle XIX en aquesta població. A la mort sense descendència de la resta de familiars, el mas va anar a parar a les seves mans a la dècada del 1920, perdent-se la línia de propietaris residents al mas.

Els amics de l'Estudi de la Masia Catalana, equí com en massa llocs de Catalunya, passaven com una exhalació., limitant-se a fer quatre fotografies de les Torres de Fals.


Els amics de wikipedia no fan esment del mas i/o la capella https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Bages#Fonollosa

No hi ha cap evidència, més enllà del seu naixement, que relacioni Lluís Muncunill i Parellada (Sant Vicenç de Fals, Bages, 25 de febrer de 1868 – Terrassa, 25 d'abril de 1931), amb cap obra al terme de Fonollosa; tampoc però, hi ha cap dada que ho descarti, ja que no tenim dades de l'autor de l'edifici de l'escola pública que a càrrec d'aquesta família s'aixecava en els seus terrenys, en una elevació prop de la carretera, davant per davant del Molí.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llu%C3%ADs_Muncunill_i_Parellada