dilluns, 28 d’octubre del 2019

CAL BERBIS . SANT LLORENÇ SAVALL. OBRA DE JOAN MAURICI PLA PELEGRÍ.

Compartia taula al restaurant Cal Ramon de Sant Llorenç Savall amb el Joan Carné Pla, llorençà, nascut al que avui es coneix com l’Hostal Pla, abans de l’àpat havíem anat al Jutjat de Pau, per recollir els certificat de naixement de Joan Maurici Pla Pelegrí ( Sant Llorenç Savall 1883 + Terrassa, 1981 ) , i veure algunes de les moltes obres que s‘havien fet a Sant Llorenç per part d’aquest llorençà, al que dedicàvem un CATALANS EXCEPCIONALS


A la sortida retratava la casa dita Cal Berbis, aixecada per Joan Pla Pelegrí, i en la que va col·locar els equips que subministraven electricitat a Sant Llorenç dels que en tenia cura l’inquilí i alhora mantenidor d’aquest servei.


Patrimoni Gencat ens diu en relació a l’edifici, vivenda unifamiliar d'una sola planta que segueix les premisses modernistes. El frontis mostra una distribució simètrica centrat per la porta principal, amb dues finestres a cada costat. Els murs són arrebossats i presenten un joc de línies ondulants que emmarquen les finestres.

L'acabament de la façana mostra un perfil ondulat que es combina amb una decoració de forja amb motius geomètrics.

A la façana lateral esquerra, un petit mur d'obra amb reixes de forja tanca el jardinet. En aquesta façana es segueix el joc de línies ondulants i presenta una decoració floral feta amb tessel·les policromes.

Sobre la porta i elaborat amb petites tessel·les de ceràmica es situa la data de construcció d'aquesta vivenda: l'any 1910.

L’any 2013, en parlar d’aquest edifici, feia una reflexió sobre Sant Llorenç Savall; la població ha patit secularment unes vies de comunicació infames, cosa que ha comportar un cert aïllament – molt d’agrair pels industrials en el seu moment - ja que convertia de facto el poble en ‘Colònia - , avui però amb una situació economia de fallida, com a conseqüència de l’estultícia i la corrupció de les elits polítiques del REINO DE ESPAÑA, diria que minvades intel•lectualment per la tradicional endogàmia de les classes dominants, a Sant Llorenç Savall ‘ pinten bastos’.

L’any 2019, constato dissortadament, que aquelles paraules eren profètiques.

http://blogscat.com/a/diaridecastellardelvalles/les-cases-aixecades-per-joan-pla-pelegri-a-la-carretera-de-monistrol-sant-llorenc-savall-valles-ocidental/