dissabte, 9 de novembre del 2019

ERMITA DE SANT MIQUEL DEL PUI VELL. LA POBLA DE SEGUR. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar fotografies de l’ermita de vella de Sant Miquel del Pui, de la que ens explica Patrimoni Gencat; ermita en ruïnes, amb l'absis esberlat reconstruït amb formigó armat. La nau té la volta esfondrada i els murs laterals han estat atirantats amb tensors de ferro. A la façana de ponent hi ha la porta d'accés amb arc de mig punt i l'arrencada d'un campanar de paret. Es veuen els forats de les bastides per a construir el temple. Les lesenes de l'absis també estan ruïnoses.




L'església fou restaurada els darrers anys del segle XX , per iniciativa d’alguns veïns de la Pobla de Segur; conserva sencera la planta i els murs perimetrals, no però la coberta. La restauració, feta per iniciativa dels pobletans, en alguns punts es mostra una mica excessiva – res a veure però, amb l’ecce homo de Borja - els experts aplicant “criteris arqueològics” fan esment per exemple, de l'adjunció d'unes arcades cegues, que recorden les llombardes a l'absis, i consideren que les finestres de l'absis també han estat massa refetes.

Volen pensar que l’existència de l’abominable hombre de la Puebla de Segur, té força a veure, amb aquest ‘rigor’ que considerem excessiu.

Fèiem esment de la ‘gloriosa’ transformació que patien alguns edificis romànics a man de ‘professionals’ de la restauració.